Dostupni linkovi

Sporazum još na čekanju


Skupština Crne Gore, mart 2016.
Skupština Crne Gore, mart 2016.

Još nema zvaničnih potvrda kada će vladajuće stranke i dio opozicionih partija potpisati Sporazum o Vladi izbornog povjerenja, o kome su pregovarali punih pet mjeseci.

Ne zna se ni kada će biti usaglašen Lex specialis koji priprema radna grupa sastavljena od pravnika koji zastupaju stranke vlasti i opozicije.

Sporazum predstavlja polaznu osnovu za izradu Lex specialisa, posebnog i privremenog zakona koji će važiti do okončanja parlamentarnih izbora, a kojim će biti utvrđena obostrana kontrola rada gotovo svih državnih institucija, javnih službi i državnih preduzeća.

Na usaglašavanju tog posebnog zakona rade pravnici iz vlasti i opozicije koji bi, prema očekivanjima Dritana Abazovića iz URE, taj posao trebalo da završe vrlo brzo.

"Smatram da će danas biti održan, možda, i glavni sastanak radne grupe za Lex specialis budući da smo do sada imali izradu teksta koji nije finaliziran. Mislim da će se danas ići član po član i da će se sve eventualne nedoumice riješiti. Ja ne bih išao sa rokovima zbog ozbiljnosti, ali očekujem da bi danas ili sjutra mogli da imamo verziju koja može da ide onda ka parlamentu na usvajanje", navodi Abazović.

Lex specialisom će biti regulisano učešće opozicionih predstavnika u Vladi i državnim institucijama i javnim preduzećima, kontrola rada tih institucija tokom izbora, njihova ovlašćenja i način odlučivanja.

Cilj je sprečavanje potencijalnih zloupotreba državnih fondova, partijskog zapošljavanja, pritisaka na zaposlene u državnim preduzećima, tokom izbornog procesa.

Milo Đukanović, mart 2016.
Milo Đukanović, mart 2016.

Usvajanje Lex specijalisa je uslov za potpisivanje Sporazuma, a to bi prema predviđanjima lidera DPS-a Mila Đukanovića, koji je gostovao u programu RCG, trebalo da se dogodi najkasnije početkom naredne sedmice.

"Kada će se dogoditi potpisivanje Sporazuma? Rekao sam da to očekujem narednih dana i to sada zavisi definitivno samo od brzine kojom će organi partija koje su akteri političkog sporazuma obaviti svoj posao, dakle odnijeti se na pravi način u finalu prema ovoj verziji političkog sporazuma i stvoriti uslove za njegovo potpisivanje. Po mojoj procjeni to bi se moglo dogoditi krajem ove ili početkom naredne sedmice, čime se stvaraju uslovi za naredni korak", rekao je Đukanović.

Opozicija nekoliko posljednjih godina optužuje DPS da zloupotrebljava državne resurse u izborne svrhe i upozorava da bi zbog toga mogla bojkovati naredne parlamentarne izbore.

Sporazum i Lex specialis treba da omoguće održavanje parlamentarnih izbora čiji će rezultat biti nesporan.

Oštro protiv Sporazuma vlasti i dijela opozicije je Demokratski front koji najavljuje organizovanje protesta ispred Skupštine Crne Gore tokom rasprave i usvajanja lex specialisa u parlamentu.

XS
SM
MD
LG