Dostupni linkovi

Sporazum o osiguranju važi za Srbiju i Makedoniju


Autor Zijadin Gashi (Prevela Zulfija Jakupi)

Predstavnici Vlade Kosova i udruženja osiguranja objasnili su da građani koji poseduju važeća osiguranja TPL Plus, ne moraju da plaćaju dodatno osiguranje za prelaz na teritoriju Srbije.

Zvaničnici u Prištini kažu da je došlo do nesporazuma u vezi primene Sporazuma o osiguranju vozila, postignutog u dijalogu između Kosova i Srbije.

Prema kosovskim vlastima, građani Kosova, koji imaju važeće osiguranje TPL Plus, nemaju potrebe da plaćaju dodatno osiguranje za prolazak na terirotiju Srbije. Osiguranje TPL Plus, koje su građani Kosova platili za Makedoniju, sada će važiti i za teritoriju Srbije.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri izjavila je za Radio Slobodna Evropa da se otpočinjanjem primene sporazuma građani ne opterećuju dodatnim uplatama, već se oslobađaju plaćanja 100 eura, koliko su bili primorani da plaćaju do sada za samo jedno putovanje u Srbiju.

“U slučaju građana Kosova, onih koji poseduju polisu osiguranja koju su koristi za Makedoniju, nju koristiti i za prolaz u Srbiju. Jedino što građani treba da urade jeste da se obrate osiguravajućim kompanijama u kojima su izvadili te polise, kako bi promenili formular i ta usluga je bez dodatnih uplata”, kaže Tahiri.

Istovremeno, rukovodilac Kosovskog biroa osiguranja Rrahim Pacolli kaže za naš program da je sporazum sa Srbijom recipročan. I Pacolli objašnjava da ovaj sporazum ne obavezuje građane Kosova da plaćaju ništa dodatno, uz uslov da imaju važeće TPL Plus osiguranje.

“TPL Plus koji je već 10 godina, pokriva i teritoriju Srbije. To treba da shvate i građani, zato što oni nemaju potrebe da plaćaju ništa dodatno. Ovim osiguranjem, oni mogu da putuju koliko kog puta žele. A poznato je da su za prelazak u Srbiju, bilo i na jedan dan, bili primorani da plaćaju sumu od 100 eura samo za osiguranje. To je sada ukinuto”, naglašava Pacolli.

Međutim, pitanje registarskih tablica na vozilima se ne smatra recipročnom primenom. S tim u vezi, ministarka za dijalog Edita Tahiri kaže da se radi o dva sporazuma. Prvi o slobodi kretanja postignut 2011, čiji se deo odnosi i na tablice vozila i ovaj poslednji, o osiguranju. Građani Kosova i dalje pri ulasku u Srbiju tablice RKS moraju da zamene probnim tablicama Srbije.

Prema ministarki Tahiri, o ovom pitanju će se diskutovati na sastanku delegacija Prištine i Beograda i uz prisustvo predstavnika EU, koji je planiran za septembar u Briselu.

“Tražili smo sastanak u septembru u Briselu kako bi smo diskutovali o tom pitanju. Na tom sastanku insistiraćemo na reciprocitetu, što podrazumeva da Srbija ili treba da ukine tablice ‘proba’ za kosovska vozila ili ćemo i mi primeniti naše pravo kao država da uvedemo tablice ‘proba’ za vozila iz Srbije”, dodaje Tahiri.

S druge strane, Rrahim Pacolli ohrabruje Vladu Kosova da 1. septembra primeni recipročne mere prema Srbiji u vezi registarskih tablica.

“Ukoliko ne ukinu te mere do 1. septembra, apelovao sam i apelujem na Vladu Kosova da primeni recipročne mere i da i za vozila koja iz Srbije ulaze na Kosovo uvede probne tablice dok borave na Kosovu”, kaže Pacolli.

Tokom dijaloga između Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije, postignuto je nekoliko sporazuma u funkciji normalizacije recipročnih odnosa.

Premijer Kosova Isa Mustafa je najavio u četvrtak da će ubrzo biti finalizovani i sporazumi o enrgetici, telefonskom međunarodnom kodu za Koasovo i Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

XS
SM
MD
LG