Dostupni linkovi

Agencija za borbu protiv korupcije čeka dokaze ministra Gašića


Ministar Bratislav Gašić, po treći put za kratko vreme, dospeo je u žižu javnosti. Ovog puta sumnja se da je bio u sukobu interesa, jer je kao gradonačelnik Kruševca novac iz gradskog budžeta odobravao firmama u vlasništvu članova svoje porodice, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak.

Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, rekla je za RSE da se čeka da se Bratislav Gašić javi i odgovori na optužbe.

“Očekujemo svaki dan da stigne njegovo izjašnjenje. U njemu ćemo videti šta ima da kaže na obaveštenje o pokretanju postupka. Prosto čekamo njegove dokaze za koje smatra da su relevantni za odlučivanje u ovom slučaju. Još ništa nije stiglo. On će se izjasniti o činjenicama koje mu se stavljaju na teret i dokazima za koje smatra da idu u prilog njegovim tvrdnjama da nema sukoba interesa.”

Gašić je u izjavi za BIRN izjavio da nije bio u sukobu interesa kada je, potpisujući poslovne ugovore, preduzećima u vlasništvu svoje porodice dodelio budžetska sredstva.

"Pa ne mogu ja da se odreknem svoje porodice", rekao je Gašić.

Vladimir Goati
Vladimir Goati

Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija, kaže za RSE da je dobro što su „pod lupom“ Agencije i najviši predstavnici vlasti, ali da zabrinjava to što se radi o veoma ozbiljnim optužbama.

“Agencija je pokazala odvažnost. To je koprak unapred i svakako je za pohvalu. Ako je on zaista članovima svoje uže porodice davao neke pogodnosti, onda je time učinio delo koje je blizu korupcije i koje je u suprotnosti sa zakonom.”

Prema podacima Agencije za privredne registre, Gašići imaju dve reklamne agencije, jednu firmu za proizvodnju televizijskog programa i tri televizije, preneo je nedeljnik "Vreme". Tokom 2013. i 2014. Bratislav Gašić je potpisao ugovore sa "ADD Production", u vlasništvu njegove supruge, i "BNZ-Higijenic", čiji je suvlasnik njegov sin. Na osnovu ta tri ugovora, firmama u vlasništvu Gašićeve porodice iz gradske kase izdvojeno je ukupno 4,2 miliona dinara. Njihov zadatak je bio da izveštavaju o radu gradske uprave, na čijem je čelu Gašić bio od juna 2012. do kraja aprila 2014, kada je preuzeo ministarsku funkciju.

Kakve će sankcije uslediti za Gašića ukoliko se ovo pokaže tačnim, kaže Tatjana Babić, još je rano govoriti.

“Kakav će biti ishod ovog postupka ne možemo da znamo dok nemamo sve dokaze, činjenice, izjašnjenje i sve što nam je potrebno. Najteža sankcija koja se može izreći bilo kom funkcioneru, za povredu Zakona o Agenciji, je mera preporuke za razrešenje ili mera da je povredio zakon. Ta mera gde je povredio zakon se izriče funkcionerima koji više nisu na javnoj funkciji. U konkretnom predmetu bi trebalo da procenimo. Zato što se radi o slučaju koji se desio u vreme dok je bio gradonačelnik, a ne ministar.”

Nakon što je opstao na mestu ministra odbrane i posle helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, čak i posle nedavnog sukoba sa zaštitnikom građana i optužbama na njegov račun, čini se da je ovog puta funkcija Bratislava Gašića na najvećem ispitu. Premijer Aleksandar Vučić izjavio da su optužbe protiv Gašića veoma ozbiljne i da će snositi odgovornost ukoliko se utvrdi da su tačne.

Vladimir Goati zaključuje da bi, u tom slučaju, njegova politička karijera bila zapečaćena.

“To je čovek čija pozicija je trenutno na ivici, u prilično je nezahvalnoj situaciji. On je već imao propuste i partija mu je progledala kroz prste. Ali ako bi u ovom slučaju bio proglašen krivim, ne verujem da bi vladajuća stranka sa njim nastavila da rizikuje. Verovatno bi ga smenili.”

XS
SM
MD
LG