Dostupni linkovi

Glasači veruju Vučiću, Nikoliću, Dačiću i Mihajlovićki


Ilustracija sa izbora u martu 2014.
Ilustracija sa izbora u martu 2014.

Prema najnovijim istraživanjima Agencije Faktor plus, nema većih pomeranja u odnosu snaga na političkoj sceni Srbije. Četrdeset i sedam odsto građana su politički opredeljeni i sigurno bi izašli na izbore, svaki četvrti ne bi glasao, a njih 28 odsto nije opredeljeno. Najveći broj od onih koji zna za koga bi glasao, nešto više od polovine - 50,6 odsto su glasači Srpske napredne stranke, a 56 odsto podržava ono što govori i radi njen lider i premijer Aleksandar Vučić. Iz toga sledi zaključak, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji tumači rezultate istraživanja, "da visoki rezultat partije opstaje na političkoj i medijskoj harizmi svog lidera.“

Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković

Na drugom mestu po rejtingu su i dalje Socijalisti, sa podrškom koja se već duže vreme kreće od 9,5 do 10,5%. Znači da vladajuća koalicija i Vlada, i pored teških mera, i pored toga što građani ne naziru kraj ekonomske krize i što smatraju i dalje da je velika opasnost za Srbiju kriminal i korupcija, ipak i dalje uživaju poverenje građana.

Na političkoj sceni nema alternative, potvrđuje istraživanje Faktora plus. Demorkatska stranka sa rejtingom od 7% se blago oporavlja ali to može da se uruši ukoliko dođe do ozbiljnijeg rascepa sa levo orijentisanim Borislavom Stefanovićem.

„Ono što jeste indikativno je zapravo da po prvi put imamo odnose snaga u biračkom telu takve da vlast ima nesumnjiv primat. To pokazuje, ne samo visoki stepen poverenja u vlast, više od toga pokazuje neku vrstu krize opozicije. Dakle, nizak stepen poverenja u opoziciju je, zapravo, indirektan faktor koji vodi ka visokom stepenu poverenja u vladajuće stranke, pre svega u SNS“, objašnjava Vuk Stanković.

Radikali bi, zahvaljujući povratku Vojislava Šešelja, ovog trenutka ušli u parlament, isto kao i Demorkatska stranka Srbije, ako bi bila u koaliciji sa Dverima.

Najpopularniji političari su Aleksandar Vučić, sledi Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Zorana Mihajlović.

Konferencija u Medija centru
Konferencija u Medija centru

U Vojvodini, takođe, nema promena u rejtingu stranaka, Naprednjaci i Socijalisti imaju koji procenat niži rejting, a Demokrate i Liga socijaldemorkata Vojvodine nešto viši nego u Republici. Stabilne grasače ima Savez vojvođanskih Mađara.

Što se odnosa sa EU tiče, raste broj građana koji nema više strpljenja za čekanje na ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU, njih 44 odsto. Veliki broj ispitanika očekuje korekciju Sporazuma o pridruživanju zbog negativnih efekata, pre svega na poljoprivredu. Iz toga, Dejan Vuk Stanković zaključuje:

„Srbija više nije zemlja neke evropske euforije i entuzijazma. Srbija je zemlja evrorealizma u kojoj se pojavljuju određeni elementi skepse prema nekim praktičnim rešenjima koji proizilaze iz SSP-a.“

Na kraju, iako se visoki procenat građana posle rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića izjašnjava pozitivno o nacionalnom poverenju, ipak, neka dodatna objašnjenja navode na zaključak da je Srbija i dalje podeljena na četnike i partizane.

XS
SM
MD
LG