Dostupni linkovi

Deo prosvetara ne veruje ministru: Nastava skraćena u oko 700 škola


Sa jednog od ranijih protesta prosvetara u Beogradu
Sa jednog od ranijih protesta prosvetara u Beogradu

Uprkos najavama iz dva prosvetna sindikata i Ministarstva prosvete da će štrajk u školama biti okončan za petnaestak dana, u Srbiji i dalje u skoro 700 škola đaci imaju skraćene časove. Prosvetni radnici su sada suočeni i sa pretnjom da bi oni koji ne odustaju od protesta mogli biti kažnjenji dodatnim smanjenjem plata. Takav potez bio bi dramatično dolivanje ulja na vatru, pošto je štrajk i otpočeo zbog smanjenja plata koje je u cilju uštede država preduzela u javnom sekotru, pa time i prosveti.

„Ovako dugotrajan štrajk nije zabeležen u istoriji srpske prosvete, svaka čast ministre!“, ovako komentariše obustavu rada predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević. Ova organizacija jedan je od dva reprezentativna sindikata čiji članovi nastavljaju štrajk. Matijević kaže da postoji nekoliko problema u vezi sa predlogom ministarstva.

„Ta apanaža koja bi se isplatila prosvetnim radnicima, ne zna se ni njen iznos niti dinamika njene isplate. Tako da mi generalno ne verujemo ministru prosvete i zato smo i nastavili štrajk. Dok ne dobijemo te garancije mi nećemo ni prestati sa štrajkom“, kategoričan je predsenik sindikata.

Komentarišući najave da će onima koji budu nastavili štrajk biti smanjene plate, Matijević kaže da je to teško izvodljivo.

„To je pre svega licemerno od strane ministra prosvete, jer do dvadesetog februara možemo da štrajkujemo bez umanjenja plate, ali nakon toga ovo pravilo ne važi. Drugo, odluka o umanjenju plate stavlja veliki teret na direktore škola jer samo oni mogu smanjiti plate radnicima, ne može to uraditi ministarstvo. A smanjenje plate je moguće samo ako se vodi disciplinski postupak protiv nastavnika, ali tu nema nikakvog disciplinskog prekršaja, pošto je štrajk zakonit“, smatra Matijević.

Da su direktori škola u nezavidnoj situaciji, smatra i Dušan Kosanović koji je na čelu osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“ u Novom Sadu.

„Direktori škola su stvarno u nezgodnoj situaciji od juga Srbije do severa Vojvodine. Vi imate škole u kojima su svi nastavnici u štrajku. A sa druge strane dobili smo dopis da moramo da zvonimo na četrdeset i pet minuta. A ja Vas pitam kome da zvonimo na četrdeset i pet minuta, ako svi rade tih trideset. A nas stave u situaciju da se kompromitujemo ili ulazimo u konforntaciju sa kolektivom jer smo u situaciji da mi treba da obezbedimo red u tih petnaest minuta“, kaže Kosanović.

On podseća, da smanjenje plate prosvetarima u štrajku nije nova ideja.

„Mi smo imali sličan slučaj pre nekoliko godina, pa su direktori smanjili plate radnicima da bi sledeći mesec u ratama vraćali umanjenje, tako da mislim da to nije dobra ideja i nadam se da se neće realizovati“, kaže direktor, koji je ujedno i na čelu Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu.

Nastavnica sprkog jezika iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Crvenki Vesna Radojević je jedan od nastavnika u štrajku. Ona kaže da je prosvetarima egzistencija dodatno ugrožena najvaljenim smanjenjem plate.

„Tu su sada u pitanju i odnosi između direktora i radnika, ali i između samih nastavnika. Inače se teško živi, svako smanjenje je dodatni problem. Naši stavovi se sada kose sa našim praktičnim problemima u životu. Ja imam tu sreću da radim u školi u kojoj direktor razume našu poziciju“, objašnjava nastavnica.

Nezadovoljni sindikati su najavili protest ispred Ministarstva prosvete za 17. mart.

XS
SM
MD
LG