Dostupni linkovi

Vanredna situacija u Novoj Varoši zbog snežnih nanosa


Zbog snega koji treći dan pada na području Nove Varoši, Krizni štab ove opštine proglasio je vanrednu situaciju. U ovoj opštini oko 100 domaćinstava odsečeno je od sveta. Na Pešteru snežni nanosi su oko jednog metra, a oko 400 đaka od utorka ne ide u školu. Snežna mećava u Novoj Varoši zadaje probleme vozačima, đacima i meštanima planinskih sela.

Pomoćnik predsednika Opštine Ivan Mlađenović kaže da najviše snega ima u selima ispod planina Javor, Zlatar i Murtenice, pa je na ovom području proglašena i vanredna situacija.

„Na delu teritorije kao što je selo Jasenovo, Bela Reka i Kućani su i veliki snežni smetovi. Seoski putevi su neprohodni, dok su magistralni put i opštinski putevi prvog reda prohodni. Klizišta u Donjoj Bistrici su i dalje aktivna, pa smo porodicu Marinković morali iseliti i privremeno smestiti u privatni stan“, navodi Mlađenović.

Nova Varoš, foto: Danica Gudurić
Nova Varoš, foto: Danica Gudurić

Đacima seoskih škola u Novoj Varoši data je preporuka da ne idu u školu. Profesor Danka Džaković kaže da su od utorka učionice u školama na Pešteru prazne jer đaci zbog snežnih nanosa i do jednog metra ne mogu da dođu do škola.

„Oko 400 učenika ne ide u školu na Pašteru. Vetar duva i 60 kilometara na čas. Nosi sneg sa svih strana. Nanosi su oko jednog metra“, kaže Danka Džaković.

Problema imaju i meštani Prijepolja, posebno u selima iznad 1.000 metara nadmorske visine.

Stevan Žunić iz prijepoljskog sela Seljašnica priča da ne pamti da se sneg ovako dugo zadržao:

“Ima i dosta nanosa koji su visoki i preko jednog metra. Teško je doći do Babine, Jabuka, Milakovića i Pođadovničkih sela. Nešto je raščišćavano 'vozama', ali vetar ponovo nanosi sneg i stvara nanose", ispričao nam je Žunić.

Obilne padavine pokrenule su i klizišta na području pribojske opštine. Aktiviralo se klizište koje je preseklo deo puta za selo Bić prema naselju Marjanovići. Ugrožena su dva domaćinstva od kojih je jedno iseljeno.

XS
SM
MD
LG