Dostupni linkovi

Regionalizacija i decentralizacija: Strah i otpor


Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine

U Srbiji vlada strah i otpor prema regionalizaciji i decentralizaciji, a glavni razlog ovakvih tendencija su nacionalizam i nerazumevanje suštine decentralizacije i regionalizacije – ocenili su učesnici tribine „Regionalizacija – pitanje političke budućnosti Srbije“ koja je održana u Novom Sadu.

U Srbiji osim institucionalnih prepreka, tema dencentralizacije i regionalizacije države proterana je iz javnog govora. A glavni razlog ovakvih promena je strah od decentralizacije i regionalizacije, koji postoji u političkoj kulturi Srbije, smatra politikolog Pavel Domonji.

“U imaginaciji srpskih, mađarskih i drugih nacionalista Vojvođani su pretnja i po naciju i po državu, kao što autonomija razdvaja Srbe sa ove i one strane Save i Dunava, tako ih Vojvođani identitetski krune. Tako da ako se pitate šta stoji iza tih otpora regionalizaciji i decentralizaciji, dakle stoji strah od državne, teritorijalne i nacionalne fragmentacije”, rekao je on.

Na tribini posvećenoj socio-kulturnim aspektima regionalizacije Srbije, filozof Miroslav Keveždi je rekao da, iako postoji očigledan otpor prema spuštanju nadležnosti na niže nivoe države, Srbiji bi se ovakav korak isplatio, jer bi evropski fondovi bili dostupniji.

“Srbija je zemlja koja srlja prema bankrotu, a sa druge strane pojavljulje se nešto, kao neki vid nade, a to su evropski fondovi. Da li je zapravo regionalizacija put koji može da izvede Srbiju sa puta bankrota ili da je malo digne? Treba o tome razmišljati. Postoje ljudi koji se protive regionalizaciji, i pokazuje se da zapravo regionalizacija zahteva jedno dublje razumevanje“, istakao je Keveždi.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić istakla je da u Srbiji regionalizacija i decentralizacija shvataju kao izdaju nacionalnog jedinstva.

“Svako dovođenje u pitanje celine, odnosno pokušaj prestruktuiranja, modernizacije Srbije, čak i razgovora na tu temu, se tumači kao nešto što je ravno izdaji i stranom plaćeništvu i posmatra se kao opasno ugrožavanje nacije i opasno komadanje države. U srećnije organizovanim zemljama nacionalni koncepti kao bitni izvori izgradnje društva su prevaziđeni, nažalost u Srbiji to nije tako”, rekla je Đurić Bosnić.

Ona je dodala da Ustav iz 2006. godine produžio je centralističku agoniju Srbije i zbog toga najviši pravni akt mora da se menja.

XS
SM
MD
LG