Dostupni linkovi

Podrška Brisela Vučićevoj vladi: Ešton u Beogradu


Ketrin Ešton i Aleksandar Vučić, Beograd, 28. april 2014.
Ketrin Ešton i Aleksandar Vučić, Beograd, 28. april 2014.
Podrška Brisela novoizabranoj vladi Srbije iskazana je već u ponedeljak, dolaskom u Beograd visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, a prva sednica Vlade održana je u ponedeljak.

"Srbija je napravila impresivan napredak na evropskom putu prethodnih godina, posebno kada je reč o početku pristupnih pregovora s EU i početku pregovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Radujem se razgovorima s novom vladom o predstojećim izazovima", poručila je Ešton uoči posete Beogradu tokom koje u ponedeljak razgovara sa zvaničnicima Srbije i treba da se obrati Skupštini.

Vlada Srbije na prvoj sednici u novom sazivu odlučila je da povuče iz skupštinske procedure predloge zakona i drugih akata koji su dostavljeni parlmentu pre izbora nove vlade.

Neposredno nakon izbora Vlade, novi premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je u nedjelju uveče okupljenim građanima ispred zgrade Skupštine da će učiniti sve da zemlja napreduje, napomenuvši da je Srbija mnogo prilika prokockala, jer su se političari udvarali narodu.

On je upozorio da će se nastavljati pritisci na Srbiju, ali da je ona mnogo jača posle izbora, te ponovio kako će stanje u zemlji morati da se popravlja teškim merama.

"Pred ministrima je težak posao, neće postojati ni subote, ni nedelje, prvi ćemo dolaziti, a poslednji odlaziti sa posla", najavio je Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su u nedelju uveče novu Vladu Srbije na čijem je čelu Aleksandar Vučić. Za izbor Vlade Srbije glasalo je 198 poslanika, protiv je bilo 23, dok je uzdržano bilo šest poslanika, od ukupno 228.

Nakon toga, članovi nove vlade koja ima 19 članova: premijera, 16 ministara i dva ministra bez portfelja, položili su zakletvu, koja glasi:
Članovi vlade polažu zakletvu
Članovi vlade polažu zakletvu
"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Ivica Dačić je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, a potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture je Zorana Mihajlović. Rasim Ljajić biće potpredsdnik vlade i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma. Četvrto potpredsedsedničko mesto u vladi dobila je Kori Udovički, koja je izabrana i za novu ministarku državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo finansija vodiće Lazar Krstić, privrede Dušan Vujović, građevine, ministar unutrašnjih poslova biće Nebojša Stefanović, pravde Nikola Selaković, odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar, prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. Ministarka bez portfelja zadužena za EU biće Jadranka Joksimović, Aleksandar Vulin vodiće ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva, Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne srednine, dok će ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da vodi Ivan Tasovac. Vanja Udovičić ostaće na čelu ministarstva omladine i sporta, dok će u novoj vladi kao ministar bez portfelja biti i Velimir Ilić.

Izboru vlade prethodila je rasprava o ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića, koji je nešto više od tri sata izlagao program nove vlade.

“Prvi i najvažniji cilj jeste da transformišemo ekonomiju jer je to jedini način da dostignemo bolji standard na duži period, a ne samo na godinu-dve”, rekao je Vučić i naveo da je upravo zbog toga dve trećine njegovog ekspozea posvećeno ekonomiji, koja će biti prioritet u naredne četiri godine.

Nova vlada, prema njegovim rečima, ima tri osnovna zadatka za oporavak ekonomije - usvajanje ključnih zakona, razvijanje privatnog sektora i konsolidaciju budžeta. “Plate u javnom sektoru biće smanjene za 10 odsto, a penzije neće smanjivane biti sve dok se ne iscrpu sve druge mogućnosti za uštede”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će većina preduzeća u državnom vlasništvu biti privatizovana, a među kojima su Telekom o Elektroprivreda Srbije. Vučić je rekao i da očekuje da će za četiri godine biti završen auto-put od Beograda do Crne Gore.

On je u ekspozeu naveo da je pored ekonomije ključna "promena mentaliteta".

"Jedan od najvećih preduslova za oporavak Srbije jeste promena načina razmišljanja. Dosad smo važili za narod koji je znao protiv čega je, ali nije znao za šta je. Potrebna nam je promena mentaliteta, a ključna reč je modernizacija. Potrebno je da prestanemo da od Srbije samo tražimo, ali nije dovoljan samo ekonomski oporavak, ako ga ne prate kulturni, socijalni i oporavak celog društva", rekao je Vučić.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Mandatar za sastav nove vlade izjavio je i da “posle velike pobede na izborima niko ne sme da pokaže bilo kakvu bahatost i osionost” jer se Srbija, kako je naveo, nalazi “u teškom vremenu u kojem moraju da se ispravljaju greške prethodnika i u kojem se narodu mora pokazati odlučnost u sprovođenju reformi”.

"Program nove vlade biće smeo i neće sadržati mnogo obećanja, a ako bilo ko misli da će program biti lako dostižan, ne poznaje dobro situaciju", rekao je Vučić i naveo da se u prethodnim godinama “trošilo ono što nismo zaradili”.

Vučić je naveo i da je prethodna vlada Naprednjaka i Socijalista bila uspešna, da je pokrenula mnoge procese, postigla uspehe i povratila ugled Srbiji, ali da je najveći uspeh to što se “odvojila od tajkuna i moćnih finansijskih interesnih grupa”. Kao drugi uspeh je naveo borbu protiv kriminala i korupcije, a treći otvaranje pregovora sa EU. Kao četvrti uspeh prošle Vlade, Vučić je naveo pregovore Beograda i Prištine.

"Nismo mi odgovorni za kosovski problem, a svaki dan rešavanja nas je koštao dublje krize u zemlji. Nećemo priznati nezavisnost Kosova, ali hoćemo da živimo u miru sa Albancima. Proces će se nastaviti, a lično ću predstavljati Srbiju na pregovorima u Briselu", rekao je Vučić.

Vučić je najavio nastavak pregovaračkog procesa sa EU, otvaranje novih poglavlja u junu i istakao da je cilj da do 2018. godine Srbija zatvori sva poglavlja. Kako je rekao, saradnja u regionu je takođe prioritet i najavio da će stoga i njegova prva poseta kao premijera biti poseta Sarajevu.

Mandatar za sastav nove vlade najavio je da će do leta biti donet set medijskih zakona sa ciljem da država izađe iz medija i obećao da će za vreme njegovog mandata biti obnovljen Narodni muzej. Predlažući ministre na kraju svog izlaganja Vučić je budućim članovima svog kabineta poručio da je zadatak vlade "da pomera planine".

"Pretpostavljam da ste shvatili da su ti dani prošli i da će u mom kabinetu stvari funkcionisati drugačije. Samo ako radimo kao tim, možemo da napravimo velike stvari. Nema više feuda političkih stranaka, a ako neko ne bude ispunjavao zadatke, biće nađeno drugo, bolje rešenje", rekao je Vučić dodavši da neće biti velike buke oko rekonstrukcije.

Opozicija kritikovala Vučićev ekspoze

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da će Srbija imati privatizaciju države u kojoj jedan čovek odlučuje i da su velike sile uticale na formiranje nove vlade.
Čestitke na izboru, foto: Vesna Anđić
Čestitke na izboru, foto: Vesna Anđić
"Do sada smo imali privatizaciju preduzeća, a sada ćemo imati privatizaciju države. Takav sistem nikome ništa dobro nije doneo, pa neće ni Srbiji", rekao je Đilas.

On je dodao da se ne radi o novoj vladi, već o drugoj rekonstrukciji
vlade sa istim strankama u kojoj su neki zamenili mesta.

Koalicija oko Nove demokratske stranke glasala je protiv izbora nove vlade,
jer, kako je rekao šef poslaničke grupe NDS-a Marko Đurišić, ne veruju da ona može da ostvari planirane ciljeve."Pitanje je koliko je vlada nova, imamo osam novih i 11 starih kandidata za ministre, što uliva nepoverenje da će vlada ostvariti brojne ciljeve koje je mandatar izneo pred poslanicima", kazao je Đurišić.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se u najvećem delu slaže sa planovima nove vlade, ali je zamerio mandataru Aleksandru Vučiću što u ekspozeu nijednom rečju nije pomenuo Vojvodinu.

"Zanimljivo je da mandatar nijednom rečju nije spomenuo Vojvodinu. Vojvodina je značajna za Srbiju, jer je primer dobrih međunarodnih odnosa i dobrih evropskih tradicija", ukazao je Čanak i izrazio sumnju da će mere nove vlade biti sprovedene u rokovima koje je postavio mandatar.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin izjavio je da poslanička grupa te stranke podržava program nove vlade, ali ne i njen sastav. Ugljanin je rekao da je nezadovoljan zastupljenošću bošnjačkih stranaka u novoj vladi.

Nakon kritika dozvoljeno snimanje

Nakon oštrih kritika na odluku Skupštine da zakletvu novih ministara mogu da snimaju i fotografišu samo Rojters, TV Pink, Infobiro, Tanjug i službe parlamenta i vlade, ova odluka je, kako je potvrdila nova predsednica parlamenta Maja Gojković, povučena i u salu će moći da uđu predstavnici svih medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije prethodno je ocenilo da je odluka o tome da samo pojedini mediji mogu da snimaju zakletvu, neprihvatljiva jer vodi ka stvaranju atmosfere u kojoj bi državni organi mogli da biraju kojim medijima će omogućiti praćenje događaja od javnog interesa.

Sednici Skupštine Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, sudske vlasti, Akademije nauka.
XS
SM
MD
LG