Dostupni linkovi

Srbija: Štrajk upozorenja radnika javnog sektora


Protest radnika javnog sektora, 2011.
Protest radnika javnog sektora, 2011.

Jednosatnim prekidom rada od 11 do 12 sati zaposleni u javnom sektoru, članstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost iskazali su u sredu nezadovoljstvo zbog predloženog teksta Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Usvajanjem tog zakona tvrde da bi bili diskriminisani, a dodatno bi im bio pogoršan radno-pravni i materijalni položaj.

Radnici, međutim, kod druge strane – nadležnih – ne nailaze na razumevanje. Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, rekla je da joj nisu jasni razlozi za protest radnika protiv zakonskog rešenja koje, prema njenom uverenju, nisu još ni pročitali.

"Ostavljam to javnosti na nagađanje. Da li je u pitanju nedostatak komunikacije, ili želja da se pošalje neka poruka. Bez obzira što je dogovor već postignut. Ne znam", rekla je ministarka Udovički.

Međutim, sindikalci uveravaju da im je jako dobro poznato zakonsko rešenje čijim usvajanjem bi im, kako tvrde, bile umanjene ionako niske plate.

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost", kaže da Vlada ne bira sredstva kako bi obezbedila uštede, ne mareći za građane.

"Na neki način Vlada Srbije želi da nam uzme minuli rad, rad za vreme državnog praznika, bolovanja, čak postoji šansa da i dodaci na platu - poput dežurstva, pripravnosti i regresa - budu smanjeni", kaže Ilić. On kaže da je to moguće jer vlasti sa predstavnicima radnika ne vode socijalni dijalog.

Ilić: Kao što nam je i prošle godine od plata uzeto deset odsto, pa nam to nikada nije vraćeno.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

RSE: Predstavnici sindikata bi u subotu trebalo da se sastanu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i razgovaraju o svojim zahtevima. Šta se od toga očekuje, ima li prostora da se sindikatima izađe u susret?

Ilić: Vrlo teško u ovakvom sistemu i sa ovoliko para ne verujem u neko veliko poboljšanje, čak sumnjam da možemo ostati na ovom nivou plata iako nam je već uzeto. S druge strane, ceo taj sistem platnih grupa i platnih razreda nije dobar za zaposlene. Šteti jedino državi s čim se mi ne možemo pomiriti.

RSE: Važna tema je i smanjivanje zaposlenih u javnom sektoru koja je jako dugo aktuelna. Koliko se u tom procesu odmaklo? Da li su nadležni izašli sa jasnim planom? Koliko se proces otežava ako imamo u vidu skoro raspisivanje i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora?

Ilić: Bez obzira na izbore ove i sledeće godine, 35.000 ljudi u javnom sektoru treba da ostane bez posla. Jasno znamo da iz zdravstva treba da ode 2.000 ljudi. Od zdravstva se očekuje najveća ušteda što meni, kao predstavniku sindikata i čoveku koji radi u tom sektoru, nije jasno. Proces će se nastaviti. Sedmog februara je rečeno da mora biti racionalizacije i da će se nastaviti početkom jula. Naš sindikat nije stavio pečat i potpis na to, jer želimo jasne pokazatelje i da radimo kao evropski svet - sa jasnim standardima i brojem zaposlenih.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG