Dostupni linkovi

Sledi žestok odgovor države na nasilje


Policajac povređen u neredima u Beogradu 10. oktobar 2010
Policajac povređen u neredima u Beogradu 10. oktobar 2010
Posle nereda u Beogradu u nedelju, protiv 118 privedenih lica otvorena je istraga. Među onima kojima je određen pritvor je i vođa desničarske organizacije Obraz. U međuvremenu država najavljuje zabranu ekstremističkih grupa a organizatori porodične šetnje protiv Parade ponosa traže oslobađanje uhapšenih i najavljuju akcije ako do toga ne dođe.

Osim preko 100 povređenih policajaca, paljenja sedišta Demokratske stranke i napada na SPS i LDP, polomljenih izloga, opljačaknih radnji sportske robe, uništenih trolejbusa i žardinjera, neredi koji su se dešavali u nedelju u Beogradu za vreme Parade ponosa ostaće upamćeni i po rečenici „Moj Beograd si došao da lomiš“:



Nakon što je snimak policajca koji ovim rečima grdi jednog od huligana postao hit na "Jutjubu" ministar policije Ivica Dačić popio je kafu sa Sašom Čordićem i pozdravio njegovu reakciju.

Policajac Čordić je zbog ovog snimka dobio i svoje grupe na društvenim mrežama. Danas kaže da sve pohvale koje dobija doživljava kao priznanje kompletnom ministarstvu unutrašnjih poslova i svim policajcima koji su se sedam sati borili sa huliganima i izvinjava se zbog psovki koje je izgovorio kroz grdnju.

“Lice u tom momentu nije pružalo nikakav otpor, nije bilo nikakvih pravnih razloga za upotrebu sredstava prinude. Ta je rečenica došla sama po sebi, ovo između što je bilo, ne želim da se pravdam, ali to sam izgovorio u afektu”, kaže Čordić.

I ministar policije Ivica Dačić svestan je koliko je ovaj 26-dišnjak sa sedmogodišnjim stažom u interventnoj brigadi na Starom gradu uradio za imidž policije.

„Mislim da je ovo što si rekao imalo mnogo veći efekat nego da si nekog udario“, ovim rečima obratio se ministar Dačić policajcu i objasnio novinarima da je Čordić rekao ono što misli ogromna većina građana.

„Naravno, upotrebio je neke reči koje ne bi smeo više da upotrebljava, ali u takvim situacijama, takve reči takođe upotrebljava većina građana Srbije“, rekao je ministar.

Sukob policije i protivnika Parade ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

(Sukob protivnika Parade ponosa i policije u nedelju, 10. oktobra 2010)


A za razliku od mladića kome je policajac Čordić očitao bukvicu, i koji nije pružao otpor, mnogi to jesu činili. Za štetu od milion eura koji su pričinili gradu kod istražnog sudije se našlo njih 118, a među njima je i vođa Obraza Mladen Obradović.

Protiv njih je otvorena istraga zbog sumnje za nasilničko ponašanje na javnom skupu, kaže za naš radio Dušica Ristić, portparolka Višeg suda u Beogradu.

“Protiv 106 osumnjičenih doneto je rešenje o određivanju pritvora do mesec dana. Među privedenima nalazi se I Obradović Mladen protiv koga je doneto rešenje o sprovođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je kao kolovođa grupe izvršio krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu. Sudu za maloletnike sprovodeno je 17 maloletnika i za šestoricu njih je određen pritvor”, navela je Ristićeva.

Slede zabrane i istrage


U međuvremenu Srpski sabor Dveri pozvao je vlasti da puste na slobodu uhapšene u nedeljnim neredima, iako Vlada Glišić iz ove organizacije tvrdi da među njima nema pripadnika Dveri, jer “oni nisu učestvovali u nedeljenim dešavanjima već su samo bili organizatori porodične šetnje u subotu” kojom su izrazili svoje protivljenje Paradi ponosa.

“Ja se nadam da ipak u vlasti ima ljudi pametnih i dovoljno konstruktivnih da shvate da ovo nije prazna puška kojom mi pretimo”, poručio je Glišić.

Država je ranije najavila da će odgovor na nasilje u nedelju biti jeziv. Ministar policije Ivica Dačić upozorava da “treba odvojiti drugačije političke stavove i prava na drugačije mišljenje od toga da li neko vrši nasilje i ruši grad, napada policajce ili bilo koga drugog”.

Iz vlasti se najavljuje da će ekstremističke grupe biti zabranjene, ali dve godine je prošlo od podnošenja zahteva tužioca za zabranu desničarske organizacije Nacionalni stroj, a zabrana Obraza i Pokreta 1389 zatražena je pre godinu dana. Ustavni sud najavljuje javnu raspravu o desničarima do kraja godine.

Srpsko tužilaštvo će uskoro, prema nezvaničnim informacijama, pokrenuti istragu o tome ko finansira pokret „Obraz” i slične organizacije.

Odmah nakon nedeljnih nereda policija je tvrdila da nasilje nije bilo slučajnost već promišljeno i organizovano. Da li su Obraz i druge srodne desničarske organizacije mogli da organizuju nerede za vreme Parade ponosa, kada je šest hiljada demonstranata napadalo policiju, od kojih je njih 60 odsto bilo iz unutrašnjosti.

Miloš Vasić, novinar nedeljnika Vreme, kaže ako su svi radili zajedno, i 1389, i Naši, i Obraz, i navijački timovi, “kao što inače rade zajedno, naravno da su imali sve moguće potencijale a izgleda da su imali i para”.

“Ne verujem da su oni to radili isključivo radi svoje zabave. Očito su imali nečiju podršku, nečije namigivanje, podbadanje sa strane, jer to odgovora raznima. To je jedna od onih nezgodnih situacija gde morate da gledate kome odgovora”
, kaže Vasić.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.
XS
SM
MD
LG