Dostupni linkovi

Srebrenica danas kroz fotografiju


Izložba "Srebrenica danas" u Sarajevu
Izložba "Srebrenica danas" u Sarajevu

Izložba „Srebrenica danas“ otvorena je u četvrtak u Sarajevu i predstavlja vizuelni portret grada i njegovih stanovnika u proteklih 20 godina. Kroz izložbu se pokušava na primjeru Srebrenice pokazati kako nova mlada generacija koja odrasta u Bosni i Hercegovini želi normalan život.

Izložba se sastoji od osam postera, od kojih svaki sadrži foto priču – fotografiju, te tekstove o tome kako nekoliko poznatih ličnosti vide Srebrenicu danas, koliko se razvila u proteklih 20 godina i kako može izgledati budućnost tog grada. Izložbu je otvorio ambasador Austrije u BiH Martin Pamer.

Martin Pamer
Martin Pamer

„Ne radi se o temi prošlosti, niti instrumentaliziranom kontekstu obrade teme u vezi sa Srebrenicom, nego je riječ o tome kako da se oblikuje budućnost ovog grada. Jasno je šta se dogodilo u Srebrenici. U tom gradu se nakon Drugog svjetskog rata dogodio najteži zločin u Evropi,genocid. Zato je ova izložba nešto što treba da doprinese prevazilaženju prošlosti, dijalogu i koncipiranju zajedničke budućnosti“, rekao je Pamer.

Izložbu je pokrenula ERSTE Fondacija i osmišljena je povodom dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dio je i službenog programa Godine kulture 2016 Austrija –BiH, a planirana je da doprinese kulturi dijaloga u BiH.

„Na nama je da naučimo šta tačno znači krivnja. Ko je krivac, te da naučimo da je krivnja individualna stvar, ali da je odgovornost stvar kolektiva. Razlog zbog kojeg smo obuhvatili našim kulturnim programom Godine kulture Austrija –BiH ovu izložbu je i taj što i sama Austrija ima iskustva kad je riječ o prevazilaženju prošlosti i preuzimanju kolektivne odgovornosti za djela koja su počinjena u Drugom svjetskom ratu“, naglasio je Pamer.

Izložba će obići 11 gradova širom BiH: Prijedor, Mostar, Tuzlu, Bihać, Trebinje, Brčko, Bijeljinu, Banja Luku, Foču i Zenicu. Prvobitno je otvorena 11. jula 2015. godine u Memorijalnom centru u Srebrenici. Izložba u Sarajevu otvorena je do 22. februara u Historijskom muzeju BiH.

XS
SM
MD
LG