Dostupni linkovi

Srebrenica konačno dobija vlast: Svima fotelje, nema opozicije


Srebrenica, decembar 2012.
Srebrenica, decembar 2012.
Srebrenica je jedina opština u BiH u kojoj nema opozicije i u kojoj sve političke opcije iz oba entiteta imaju fotelje, rezultat je to u utorak potpisane platforme, na kojoj će se više od dva mjeseca od lokalnih izbora graditi vlast u ovoj opštini.

Stranke su tako dogovorile da će direktorske funkcije i mjesta u opštinskoj administraciji dijeliti po principu pola mandata Srbima, a pola Bošnjacima.

Dosadašnji predsjednik Skupštine opštine Srebrenica i opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović pojašnjava:

„Pozicija načelnika odjeljenja i sekretara u odnosu tri naprema tri, tako što su predstavnici bošnjačkog bloka dobili načelnika za prostorno, opštu upravu i društvene djelatnosti, javni servis. Predstavnici srpskog bloka su dobili sekretara, načelnika za funansije i načelnika za privredu.“

Sadik Ahmetović, predsjednik Opštinskog odbora SDA Srebrenica, uoči potpisivanja platforme kazao je da SDA i SBiH neće biti dio skupštinske većine ako ne bude bazirana na platformi koju je još u predizbornom periodu predstavio današnji načelnik Ćamil Duraković:

„Ne dolazi u obzir ono što je doživjelo fjasko u javnosti BiH prije 15 dana da se mi tome kao pobjednici izbora priključimo. Manji se priključuju većima, to je pravilo politike. SDA i SBiH neće ući u skupštinsku većinu gdje će Bošnjaci biti manjina“, kaže Ahmetović.

Od izričitog stava do jedinstva u odborničkim klupama:

„Da zajedno u naredne četiri godine pokušamo napraviti još kvalitetnije iskorake u funkcionisanju opštine Srebrenica i života ljudi.“

Podsjetimo, već mjesecima je upravo Srebrenica bila politička igračka svim partijama koje su se takmičile, s jedne strane u podršci tadašnjem kandidatu Inicijative “Glasaću za Srebrenicu” Ćamila Durakovića, i sa druge strane stranaka iz RS koje su, osporavajući i Inicijativu, a kasnije i rezultate izbora, stajale iza Koalicije za RS.

Etnička manipulacija

Na primjeru Srebrenice vidljivo je da je politika tek etnička manipulacija, navodi politički analitičar Enver Kazaz. Koaliranje s negatorima genocida, kaže, pokazuje svo beščašće političke stvarnosti.

Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.
Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.
„U Srebrenici se vodi politika postkonfliktne prevare od strane političkih moćnika. Budući da je izvršena manipulacija Srebrenicom, onda možemo ovako zaključivati: politički moćnici će dogovoriti svaku mogući koaliciju na taj način da ne riješe nijedan važan problem za građane BiH i to će voditi u dalju, duboku destrukciju društvenih vrijednosti u BiH. Majstori uništavanja društvenih vrijednosti su zapravo predsjednici političkih partija, odnosno lideri“, ocjenjuje Kazaz.

Oko Srebrenice do unazad desetak dana nije bilo saglasnosti ni na političkom, ali ni na nivou CIK-a, što je dovelo do kašnjenja u potvrđivanju izbornih rezultata, dijelom zbog sudskih presuda, a dijelom i zbog prisutnih političkih stavova unutar same CIK.

Slično sada već bivšem stavu SDA, lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon što je odbačen zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku za poništenje izbora u toj opštini, rekao je kako neće prihvatiti odluku, te da neće učestvovati u formiranju lokalne vlasti.

Svi sa svima, nakon izrečenih neslaganja, a sve za ljubav vlasti, kaže Enver Kazaz:

„Naravno da je politika kompromisa temeljna politika u BiH, ali kakav je to kompromis ako se on ne uspostavlja na osnovu vrijednosti, nego na osnovu političke nuižnosti da bi se bilo u vlasti kako-tako? Nakon velikih priča koje su pokrenute sa Inicijativom za Srebrenicu, današnji potpis Koalicije djeluje zaista kao čisto poništavanje svakog oblika politike kao javne i odgovornosti za opće dobro.“

Ne tako davno istu platformu kategorički je odbijao prihvatiti i načelnik Duraković navodeći kako će podnijeti ostavku ako se ona potpiše. Danas je vidi kao Deda Mraza koji je donio divan poklon:

„Ako je mogla biti bolja novogodišnja čestitka za jednog načelnika opštine, to je ovo. Ja sam objeručke podržao ovu platformu i nadam se, ako se svi budemo pridržavali ovih detalja, i ja kao najodgovornija osoba u ovoj lokalnoj zajednici, sigurno ćemo promijeniti stanje koje je pred nama“, kaže Duraković.

Dok se redaju argumenti od toga da se radi o ličnim interesima potpisnika, a ne interesu Srebrenice, pa do toga da će se novom platformom oživjeti zamrla ekonomija u Srebrenici, jasno je da je ova opština bila poligon konačnog političkog obračuna koji je krenuo sa državnog nivoa.

Sve se završilo pat pozicijom - svima sve, iako nije jasno kako će do jučer ljuti oponenti, sa potpuno različitim pogledima na Srebrenicu, njen razvoj i prošlost, graditi zajedničku budućnost.
XS
SM
MD
LG