Dostupni linkovi

Srebrenica: Ukidanje Bosanskog jezika dovešće do blokade nastave


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Val negiranja bosanskog jezika u osnovnim školama u Republici Srpskoj , prenio se i u Srebrenicu. Ovih dana donijeta je odluka da učenici Prve osnovne škole u ovom gradu više ne izučavajutaj predmet pod dojučerašnjim imenom. Povratnici su odmah reagovali, najavljujući i blokadu nastave.

Zbog ukidanja naziva bosanski jezik, roditelji su zabrinuti, ali ističu da je to politika za više nivoe vlasti, dok oni ostaju bespomoćni.

„Moje dijete ide u osmovnu školu u Srebrenici. Do sada nije bilo nikakvih problema. Učenici su imali nacionalnu grupu predmeta i bosanski jezik, ali sad se to ukida. Međutim, šta god mi roditelji preduzeli i rekli, to ne pije vode. Nemamo podršku resornih ministarstava ni entiteta ni države“, kaže jedan od roditelja.

Ukidanje bosanskog jezika u školi u Srebrenici je vrhunac naših problema. Mislim da će ovo na neki način ubrzati da se dođe do nekog povoljnog rješenja. Istovremeno, ovo je za nas povratnike jedna vrsta testa da znamo na čemu smo“, dodaje roditelj Muhizin Omerović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00


Direktor Prve osnovne škole Sebrenica Dragi Jovanović ističe da bosanski jezik još nije istisnut iz ove škole. Konačnu odluku donijeće Školski odbor.

„U programu rada škole mi smo unijeli odrednicu za naziv tog jezika kako su naložili savjetnici republičkog prosvjetnog zavoda. Ja sam postupio po tom aktu,ali ako dođe do nekog drugačijeg dogovora, to ćemo i uvažiti“, rekao je direktor škole Dragi Jovanović.

Prvi čovjek opštine, Ćamil Duraković najavu ukidanja bosanskog jezika u školi ovako komentariše.

Ćamil Duraković
Ćamil Duraković

„Naša djeca neće pod prisilom ići u školu i učiti neki jezik koji s naše strane nije prihvaćen. Mislim da je Međunarodna zajednica popustilada se ovdje sprovodi političko nasilje na nacionalnoj osnovi. Ovo je vrijeđanje jednog konstitutivnog naroda. Mislim da će na Srebrenici polomiti zube ili će se naći neko povoljno rješenje. Naše je djece u ovoj školi jeoko 65 odsto i oni pod ovakvim uslovima sigurno neće ići u školu“, kaže Duraković.

Mogu se primijeniti i druge kontramjere kao odgovor na ukidanje bosanskog jezika u srebreničkoj školi, napominje Duraković.

„Od početka mandata prošlog Školskog odbora, ministarstvo neće da sprovede zakonsku obavezu da se u odbor imenuju četiri Bošnjaka i tri Srbina. Nakon isteka mandata , direktor škole je trebao biti Bošnjak, to nije učinjeno, trebao je potom sekretar škjole biti Bošnjak, ni to nije urađeno. Ovo je nasilje i mi ga nećemo trpiti. Možemo prekinuti saradnju na lokalnom nivou, pa ćemo vidjeti na kraju gdje smo“, dodaje prvi čovjek opštine Srebrenica.

XS
SM
MD
LG