Dostupni linkovi

Sredozemlje: Val ilegalne imigracije i novih tragedija


Spašeni migranti na italijanskom brodu, 15. april 2015
Spašeni migranti na italijanskom brodu, 15. april 2015

Na Mediteranu posljednjih dana novi val ilegalne imigracije. Mnogi pokušavaju pobjeći od rata, nasilja i nesigurnosti iz afričkih i arapskih zemlja i domoći se Evrope. Na tom putu nade mnogi poginu. U posljednjoj nesreći, kada se prevrnuo brod s imigrantima koji je krenuo iz Libije je život je izgubilo gotovo 400 ljudi.

Sezona migracija na Sredozemlju zbog boljih vremenskih uvjeta je u punom jeku. Samo od petka iz pretrpanih brodića spašeno je oko osam tisuća ljudi. Posljedna tragedija dogodila se kada se prevrnuo brod u kojem je bilo više od 550 putnika i to nekih 60 nautičkih milja od libijske obale.

Talijanska obalna straža spasila ih je 144 , te pokrenula zračnui pomorsku potragu u nadi da će pomoći i ostalima. Iz humanitarne organizacije Save the Children saopćili su da su mnogi od preživjelih bili "vrlo mladi ljudi, vjerojatno maloljetnici".

Iz talijanskog ministarstva unutarnjih poslova upozoravaju da se broj ilegalnih imigranata rapidno povećava, da brodice stalno pristižu, a ponestaje kuća za zbrinjavanje imigranata medju kojima se nalaze često cijele obitelji s malom djecom.

Predstavnici UN saopćili su da se samo od početka godine u Sredozemlju, prije ove nesreće, utopilo više od 500 ljudi, što je gotovo 30 puta više nego u istom razdoblju 2014.

Na sudbinama imigranata bogate se krijumčari ljudima. Po svemu sudeći izgleda da im ponestaje brodića, pa koriste gumenjake kojima prevoze stotine ljudi. Glavne rute su im preko alžirske luke Oran prema Španjolskoj i Francuskoj, sa libijske obale prema talijanskom otočiću Lampedusa i Malti, dok iz Aleksandrije ruta vodi prema Grčkoj i potom kroz Jadran do talijanskih luka.

Iako je EU koncem prošle godine odobrila formiranje pomorske spasilačke operacije, Bruxelles zapravo nema pravi odgovor na humanitarnu krizu. To je priznao i povjerenik za migracija Dimitris Avramopulos koji je pred europaralmentarcima rekao: "Ogroman broj migranata stiže na naše granice, medju njima su izbjeglice, i to je nešto sa čime se suočavamao i trebaćemo zajednički naći pravo rješenje.“

Više od 280.000 ljudi ušlo je ilegalno u Evropsku uniju prošle godine, mnogi u bijegu od sukoba u Siriji, Eritreji i Somaliji.

XS
SM
MD
LG