Dostupni linkovi

Bajden: Snažno podržavamo članstvo Crne Gore u NATO


Joe Biden
Joe Biden

Sjedinjene Američke Države vrlo snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u, izjavio je američki potpredsjednik Džozef Bajden nakon samita predsjednika država Zapadnog Balkana, održanog u Zagrebu. “Želim da svi dobro razumiju da vrata NATO-a ostaju širom otvorena”, rekao je , kako prenosi reporter TVCG, Bajden po okončanju Brdo – Brioni samita. U svom govoru na samitu, crnogorski predsjednik Filip Vujanović istakao je kako je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden presudno uticao na stav o podršci Crnoj Gori za članstvo u NATO-u.

U Podgorici se sa naglašenom pažnjom iščekivalo šta će na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana predsjedniku Vujanoviću saopštiti gost samita, američki poptpredsjednik Džozef Bajden, samo nekoliko dana uoči ministarskog sastanka NATO-a, na kome će biti donijeti odluka da li će Crna Gora biti pozvana u članstvo.Poruka drugog čovjeka SAD da Vašington „snažno,snažno“ podržava članstvo CG u NATO mogla bi biti jasan signal kakvu će odluku Ministarski savjet Alijanse donijeti na sastanku 1. decembra.

Podsjetimo, Bajden je u septembru telefonirao premijeru Đukanoviću rekavši mu da će SAD podržati članstvo Crne Gore u NATO, uz vrlo bitne pretpostavke dalje izgradnje pravne države i obezbjeđenja snažne podrške javnosti za ostvarenje tog strateškog cilja. Kako je tada saopštio Vladin biro za odnose sa javnošću, Bajden je Đukanoviću prenio pohvale za reforme u oblasti odbrane, obavještajnom sektoru i vladavini prava ali i ohrabrio Vladu da nastavi jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Šta je Crna Gora na tom planu u međuvremenu učinila i da li će predsjednik Vujanović biti zadovoljan onim što će danas čuti od Bajdena, pitali smo direktora nevladine organizacije Alfa centar Aleksandra Dedovića.

“Očekujem da će u razgovoru predsjednika Vujanovića i potpredsjednika Bajdena, biti riječi o pređenim koracima od prošlog telefonskog razgovora ( sa premijerom Đukanovićem) pa do ovog sastanka u Zagrebu. Očekujem da će potpredsjednika Bajdena interesovati to što je Crna Gora uradila u smislu dobijenih sugestija. Sasvim sigurno na prvom mjestu je oblast vladavine prava i konkretni rezultati u borbi protiv korupcije. Važno je da se ovaj sastanak desi i važno je da na tom nivou, Crna Gora i Sjedinjene Američke Države kao naujuticajnija zemlja NATO-a, porazgovaraju i o predstojećem Ministarskom sastanku i o eventualnoj pozivnici Crnoj Gori za NATO.“

Da će osim Njemačke presudnu ulogu na to da li će Crna Gora dobiti pozivnicu u NATO i ove godine imati Sjedinjene Države a ne Francuska,kako se u posljednje vrijeme spekuliše, za Radio Slobodna Evropa nedavno je izjavio politički analitičar iz Berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Bodo Veber.

“Pošto prošle godine, prema mojim saznanjima, nije bila presudna pozicija Francuske nego to što je Njemačka bila neodlučna, a SAD su bile protiv da Crna Gora dobije poziv, mislim da će i ove godine pozicija Njemačke i SAD biti presudna.“

Podsjetimo, prije nekoliko dana, na sastanak sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom, u okviru zagrebačkog samita lidera regiona, osvrnuo se crnogorski šef države Filip Vujanović. Na pitanje novinara, iskazao je bojazan da bi Bajden mogao da mu ukaže i na višenedjeljne proteste opozicionog Demokratskog fronta.

“Ja se nadam da neće. Ja se nadam da neće ali se bojim da hoće.To je moj doživljaj. Bojim se da je upravo bio projektovan taj događaj u oktobru i prethodno, da bi se Crna Gora pokazala kao zemlja koja nema svoju punu stabilnost, koja nema svoju demokratiju koja je zaista vrhunska. I ja se zaista pribojavam da će potpredsjednik SAD Džozef Bajden i to pomenuti.“

Aleksandar Dedović je međutim optimista kada je riječ o epilogu Vujanovićevog sastanka sa Bajdenom, pošto je, kako kaže, Crna Gora u medjuvremenu ispunila zahteve sa NATO samita u Velsu.

“Na prvom mjestu dolazi do institucionalizacije u oblasti vladavine prava, koja će se baviti slučajevima korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou. Podrška javnosti crnogorskom putu u članstvo u NATO iz dana u dan jača i to ima svoj kontinuitet. Na drugoj strani, imamo veoma uspješno i dinamično sprovođenje reformi u oblasti bezbjednosnog i sektora odbrane i obavještajnog sektora. Tako da sa pravom možemo da očekujemo pozivnicu iz Brisela.“

XS
SM
MD
LG