Dostupni linkovi

Reakcije u Makedoniji: Šta je, a šta nije sport?


Utakmica Srbija - Albanija
Utakmica Srbija - Albanija

Dešavanja na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije, prema jednim ekspertima mogu predstavljati rizik po bezbednost na Balkanu, dok drugi smatraju da je to uobičajena provokacija, koja neće prerasti u nešto ozbiljnije. Profesor Bashkim Selmani kaže da je sa obe strane izraženo nezadovoljstvo i ljudi mešaju emocije o tome šta je, a šta nije sport.

Faktički to pokazuje da na Balkanu još nisu izlečene rane, već naprotiv, postoje indikacije da se te rane pogoršavaju. Sve to ne ukazuje na dobru budućnost za obe strane. I kod nas, u Makedoniji, ponekad se pojavljuju te iste strasti.”

Politički analitičar Edmond Ademi ne veruje da jedna sportska utakmica može imati nekakav efekat na bezbednost u regionu:

“Tačno je da takve utakmice malo podižu emocije i tenzije, međutim ne verujem da može doći do šire destabilizacije zbog jedne fudbalske ili bilo kakve druge sportske utakmice. Ovo nije prvi put, u regionu je bilo ovakvih situacija.”

U vezi okupljanja Albanaca na trgovima u nekim gradovima u Makedoniji posle utakmice, Ademi kaže da i to nije neuobičajeno:

“Okupljali su se i Makedonci kada je igrala makedonska reprezentacija i zajedno su gledali utakmice, bilo da je to košarka, fudbal ili rukomet i mislim da i ovo okupljanje Albanaca u nekim gradovima nije prvi put, a neće biti ni poslednji, događaće se to i u budućnosti, tako da mislim da se nepotrebno pravi velika buka oko jedne obične fudbalske utakmice.”

Politička analitičarka Sonja Stojadinović se slaže da će ovaj incident biti izoliran. Ona smatra da su i reakcije Albanaca u Makedoniji sasvim normalne, jer su oni i do sada mnogo puta pokazali da su njihova lojalnost i interesi više okrenuti ka zapadnom susedu, nego prema Makedoniji:

“Mnogo puta se pokazalo da oni to opravdavaju, jer i za druga dešavanja u Kosovu i Albaniji oni su vejali i zastavu velike Albanije. Mnogo puta smo videli i pokazivanje takvih mapa, a toga ima i u izjavama političara, sa otvorenim 'oduzimanjem' zapadnog dela Makedonije.”

Profesor Selmani kaže da se obični gledaoci ne osećaju bezbedno kada se dešavaju ovakve stvari, koje pokazuju da narodi u regionu su još uvek daleko od pružanja ruke pomirenja, a da se ujedno šalje i loš signal mladim ljudima.

XS
SM
MD
LG