Dostupni linkovi

Šta je sve zabranjeno fetvom?


Tetoviranje, ilustrativna fotografija
Tetoviranje, ilustrativna fotografija

Autor: Luke Johnson (Prevela: Ena Stevanović)

Snježna oluja je krajem prošle sedmice pogodila Saudijsku Arabiju pa su mnogi izašli u parkove praviti Snješka Bijelića ili regionalnu verziju istog tzv. snježne kamile. Međutim, nakon što su se njihove ledene kreacije pojavile na društvenim medijima šejk Muhamad Salih al-Munajid je izdao fatvu protiv ovog oblika zimske zabave.

"Nije dozvoljeno praviti kipove od snijega pa ni ako se radi o zabavi i igri", napisao je na jednoj web stranici dodajući da je od snijega dozvoljeno praviti samo nežive objekte.

Ova fetva je samo jedna među brojnim islamskim vjerskim odlukama kojima se zabranjuju vrlo specifične aktivnosti od vježbanja do međuzvjezdanih putovanja.

Embargo na Mars

Ukoliko ste kupili jednosmjernu kartu za Mars prekršili ste islamski vjerski zakon, kako se navodi u izvještaju Glavne uprave islamskih poslova i zadužbina Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Nije dozvoljeno otputovati na Mars i ne vratiti se, s obzirom da nema života na Marsu. Stoga su šanse da ćete umrijeti mnogo veće nego šanse da ćete preživjeti", stoji u njihovoj prošlogodišnjoj izjavi. Fetva je izdana nakon što je nizozemska neprofitna organizacija "Mars One" rekla da želi izgraditi ljudsko naselje na Marsu do 2025. godine.

Tetovaže

Muslimani koji imaju tetovaže koje se ne mogu ukloniti bi se trebali pokajati, prema odluci turskog vrhovnog Islamskog tijela. Uprava za vjerska pitanja je 8. januara izjavila da tetovaže treba izbrisati, ukoliko je to moguće. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u julu upozorio osamnaestogodišnjeg nogometaša da mu tetovaža na ručnom zglobu može uzrokovati rak kože.

Joga

Joga
Joga

Malezijsko nacionalno vjersko vijeće je 2008. godine naredilo svojoj muslimanskoj populaciji da ne prakticiraju jogu jer ona potiče iz hinduizma.

Predsjednik vijeća je izdao fetvu iz straha da joga može "poljuljati vjeru muslimana". Vijeće je, također, zabranilo Noć vještica, Valentinovo i death metal.


Biciklizam za žene

Indijski muftija je 2010. godine izdao zabranu voženja bicikla ženama starijim od 13 godina. Muftija Arshad Faruqui je rekao da "kada odrasla djevojka ide biciklom izvan svoje kuće, ona izlaže svoje tijelo javnosti." Osim toga, dodao je da biciklizam "narušava strukturu tijela".

Ostale muftije su osudile presudu, a Maulana Yasoob Abbas, generalni sekretar Indijskog šiitskog pravnog odbora, rekao je da se neke muftije trude da postanu predmet ismijavanja.

Razvod putem SMS poruke

Razvod putem SMS poruke je, nedvojbeno, loš način da nekome saopštite tu vijest. Takav razvod također krši islamski zakon, kako navodi Tadžikistansko vijeće uleme. Takozvani SMS razvod je postao zabrinjavajući trend za mnoge Tadžikistance koji rade u Rusiji i koji se razvode od svojih supruga telefonski ili putem SMS poruke. Odjel islamskih poslova i dobrotvornih aktivnosti u Dubaiju je odlučio da je SMS poruka poslana u ljutnji nevažeća, dok je u drugim slučajevima SMS poruka koja sadrži riječ "razvod" važeća.

Mickey Mouse

Mickey Mouse
Mickey Mouse

Saudijski šejk Munajid, koji je izdao fetvu protiv Snješka Bijelića se 2008. godine okomio na Mickeya Mousa. "The Telegraph" ga je citirao kako kaže da je "Mickey Mouse postao popularan lik, iako bi prema islamskom zakonu Mickey Mouse trebao umrijeti u svim slučajevima." Kasnije je pokušao pojasniti da nije pozivao na ubistvo Mickeya, već je samo donio odluku o tome kako se boriti protiv "štetnih glodavaca i miševa".

Morske vidre

Turska uprava za vjerska pitanja je u martu 2014. godine donijela odluku da su klokani i skakavci "halal" odnosno prihvatljivi za ishranu prema islamskom zakonu. Međutim, fatvom je zabranjeno jesti jazavce, lasice, dabrove i morske vidre jer su te životinje "divlje i mesožderke".

Žene vozači

Žene vozači u Saudijskoj Arabiji
Žene vozači u Saudijskoj Arabiji

Ženama u Saudijskoj Arabiji vožnja nije zabranjena zakonom već fetvom koja datira iz ranih devedesetih. Žene su pokušale osporiti zabranu postavljanjem svojih fotografija i videa dok voze. Manal al-Sherif je uhićena i zatvorena prošle godine nakon što je na internetu postavila svoj video dok vozi, ali je puštena na slobodunakon deset dana uz obećanje da se to neće ponoviti.

Dojenje muškaraca na poslu

Islamski učenjak je 2007. godine izdao fetvu kojom je ženama dozvoljeno da doje svoje muške kolege na poslu. Dr. Izzat Atiya, predsjednik Odjela za hadis na Egipatskom univerzitetu Al-Azhar, presudio je da ukoliko bi žena dojila svog muškog kolegu "direktno iz grudi" najmanje pet puta dnevno, to bi omogućilo muškarcima i ženama da budu sami na poslu. Žene bi mogle skinuti svoje marame u prisustvu muškaraca koje doje, rekao je on. Atiya je ubrzo nakon toga povukao odluku zbog brojnih prosvjeda u Egiptu i drugdje rekavši da se radilo o "lošoj interpretaciji pojedinačnog slučaja".

XS
SM
MD
LG