Dostupni linkovi

Stanišić i Simatović izašli pred novog haškog suca i izjasnili se nevinim


Franko Simatović i Jovica Stanišić na sudu u Hagu
Franko Simatović i Jovica Stanišić na sudu u Hagu

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pred novo sudsko vijeće su prvi puta stupili ratni šefovi tajne policije (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović. Njima je ovaj tjedan u utorak poništena oslobađajuća presuda, a žalbeni suci su potom naredili novo suđenje kako bi se saslušali svjedoci i mogao odrediti stupanj odgovornosti optuženih.

Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni upotrebom upitnog pojma „konkretne usmjerenosti“ na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca – kako osnivanje i logistička potpora specijalnih formacija – ne znači i zapovjednu odgovornost za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1995).

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović prethodno su oslobođeni zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali kao načelnici unutar SDB-a Srbije, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, UZP-a sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine. No ona je prije tri dana ukinuta, podsjetio je sada ponovno optužene predsjedavajući sudac novog Raspravnog vijeća – bahamski sudac Burton Hall.

„Međunarodni kazneni sud, Žalbeno vijeće tog suda – ukinulo je oslobađajuću presudu za g. Stanišića i g. Simatovića – za pomaganje i podržavanje, činjenje putem njihovog učešća u UZP-u, zatim za ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja i -ubojstva, deportacije i nečovječna postupanja, kao i prisilno premještanje i progon – kao zločine protiv čovječnosti.“, naveo je ukratko sudac Hall.

Odrekli se prava da im se pročita optužnica

Podsjetimo, žalbeni suci su prilikom poništavanja oslobađajuće presude zaključili kako pojam „konkretne usmjerenosti“ ne postoji u međunarodnom običajnom pravu, kao ni u praksi međunarodnih sudova. Pri tom su naložili novom Raspravnom vijeću suca Hall-a – da ga ne koristi prilikom utvrđivanja odgovornosti Stanišića i Simatovića - za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih od strane jedinica poput Akranovaca, Crvenih beretki, Škorpiona i Martićeve milicije.

Stanišić i Simatović odrekli su se prava da im se pročita cijela optužnica u haškoj sudnici, a njihovi branitelji su ponovili njihovo prethodno izjašnjavanje u vezi toga – da se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki.

Stanišić i Simatović zatražili su privremeno puštanje na slobodu iz pritvora do početka suđenja, o čemu će novo Raspravno vijeće odlučivati idući tjedan – nakon što se o tom zahtjevu pismeno izjasni i haško tužiteljstvo. Datum ovog novog haškog suđenja odrediti će se kroz nekoliko mjeseci kada strane u postupku završe s osnovnim pripremama, a timovi obrane zatražili su za to – što više vremena moguće.

VIDEO LINK: Poništavanje oslobađajuće presude odlukom Žalbenog vijeća

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG