Dostupni linkovi

Staša Zajović: Antifašizam je naš izbor


Staša Zajović na dodeli nagrade
Staša Zajović na dodeli nagrade

“Antifašistička solidarnost danas nam treba više nego ikada”, kaže Staša Zajović, aktivistkinja Žena u crnom. Ovoj mirovnoj organizaciji u Beogradu je dodeljena nagrada Dani Sarajeva, koju Inicijativa mladih za ljudska prava daje za doprinos miroljubivoj komunikaciji Beograda i Sarajeva.

Na dodelu nagrade Staša Zajović došla je u majici sa natpisom “Antifašizam je moj izbor”.

“Ovu majicu sam namerno danas obukla jer nam je antifašistička solidarnost potrebna više nego ikada. Kada su rehabilitacijom ratnog zločinca Draže Mihailovića odlučili da ponište naše antifašističko nasleđe, ono što su nam brojne pretkinje i preci ostavili. To im nećemo dozvoliti. Ova nagrada je za mene i za nas antifašistički doprinos našoj zajedničkoj borbi. Antifašizam je naš izbor!”, poručila je.

Staša Zajović, koja je nagradu primila sa pesnicom podignutom u antifašistički pozdrav, rekla je i da je važno što ovo priznanje dodeljuju mladi aktivisti.

Sa dodele nagrade, foto: Zoran Glavonjić
Sa dodele nagrade, foto: Zoran Glavonjić

“Posebna nam je čast što pripadate generaciji koja nije odgovorna za rat, ali koja preuzima odgovornost za one koji to ne žele da učine. A vi preuzimate taj teški teret, za izgradnju odnosa prema ratu, ratnim zločinima, i za izgradnju pravednog mira.”

Nagrada festivala Dani Sarajeva u Beogradu dodeljuje se i u znak zahvalnosti onima koji su se borili protiv opsade Sarajeva tokom rata devedesetih, i kasnije nastavili da čuvaju sećanje na te događaje.

Ovo priznanje dodeljeno je šestu godinu za redom. Dobili su ga Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju, glumac Branko Cvejić i Jugoslovensko dramsko pozorište, glumica Mirjana Karanović, Nataša Kandić iz REKOM-a.

Dramaturškinja Biljana Srbljanović, prošlogodišnji laureat, uručila je nagradu Ženama u crnom.

“Nagrada Dani Sarajeva važna je jer se dodeljuje po kriterijumima ljudskosti i najdublje potrebe da se održe veze sa ljudima iz ovog lepog grada. Svi znamo kroz šta su oni prošli. Generacije koje dolaze imaju obavezu da nastave plemenito i hrabro delovanje, što su aktivisti i aktiviskinje na prostoru bivše Jugoslavije činili i u najtežim vremenima”, navela je Biljana Srbljanović.

Festival Dani Sarajeva u Beogradu, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, od 2007. održava se kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakcija na ćutanje zvaničnog Beograda o onome što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Dani Sarajeva tokom proteklih godina postali su i mesto upoznavanja novih generacija mladih koji grade nove odnose dva grada zasnovane na razumevanju i preispitivanju bliske prošlosti.

XS
SM
MD
LG