Dostupni linkovi

Steinmeier i Hammond: Nema prostora za opstrukcije na putu BiH ka EU


Philip Hammond se obraća parlamentarcima BiH
Philip Hammond se obraća parlamentarcima BiH

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond, sastali su se sa parlamentarcima BiH. Oni su poručili da je Evropska unija dala još jednu šansu Bosni i Hercegovini, te da nema mjesta za opstrukcije, ni kašnjenja u ispunjavaju zadataka na evropskom putu. Od parlamentaraca su zatražili postizanje konsenzusa, oko predloženih ekonomskih reformi i odlučnost da se prvi rezultati naprave odmah po okončanju formiranja nove vlasti.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeiera obraćajući se parlamentarcima podsjetio je na svoju posjetu BiH prije skoro godinu dana kada se ova zemlja borila sa teškim poplavama. Ono što ga je dojmilo kaže je jedinstvo koje je u toj nevolji pokazalo stanovništvo BiH. Poručio je parlamentarcima da upravo jedinstvo, odnosno politički konsenzus može rezultirati napretkom BiH u reformama, prije svega ekonomskim, a time i približavanju evropskoj porodici. On je podsjetio da su britansko-njemačku inicijativu za reforme u BiH kojima bi se odblokirao evropski put prihvatili svi politički lideri u BiH i poručio da je vrijeme da svoja obećanja, da će BiH učiniti efikasnijom državom i približiti je EU, ispune.

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier

'Ukoliko političari i parlamentarci u BiH hrabro uđu u reforme BiH se veoma brzo može približiti EU. Evropska unija će vam pružiti ruku, ukoliko vidi trud i inicijativu s vaše strane. Na vama je da tu ruku prihvatite, pokažete želju i hrabrost da radite na tome i rezultati neće izostati.''

Šef britanske diplomatije Philip Hammond dodao je da odluke koje će nova vlast u BiH morati donijeti su teške i kratkoročno neće biti popularne, ali ako je krajnji cilj ekonomski oporavak i bolji život za građane BiH onda rizik vrijedi. Stoga, poručio je Hammond, bh. parlamentarci zajedno sa kolegama u drugim institucijama trebaju odlučno prihvatiti novu šansu koju je, nakon duže stagnacije, EU dala Bosni i Hercegovini.

''Ono što je EU stavila na sto je jako dobra ponuda. To se više neće ponoviti. U interesu svih je da BiH prigrabi ovu priliku. S obzirom na trenutnu ekonomsku klimu i u Federaciji i u Republici Srpskoj nema vremena za odlaganje, kašnjenje i opstrukcije. To bi samo poslalo negativnu poruku EU i potencijalnim investitorima. Takvo što bi podrivalo ekonomsku stabilnost i razvoj i povuklo velike političke posljedice čiji smo dio vidjeli na prošlim protestima u BiH. Sada je vrijeme da BIH proglasi novi plan za progres. Sada je vrijeme da lideri državni interes stave na prvo mjesto, iza uskih interesa. Vrijeme je da političari u BiH prigrabe priliku koju EU nudi Bosni i Hercegovini i da se dođe do stvarnih promjena koje će donijeti nadu građanima i stabilnost široj regiji', poručio je Hammond.

„Novi prozor otvoren je za BiH. Do kada će biti otvoren ne zna se, ali budite sasvim sigurni da neće biti vječno otvoren“, izjavio je na kraju posjete Bosni i Hercegovini Frank –Walter Steinmeier.

“Danas možemo potvrditi, nakon razgovora sa bh. liderima, da je moguće formulisati evropski put za BiH koji će omogućiti bolji život građanima BiH. To podrazumijeva prije svega razvoj privrede i bolju perspektivu za mlade ljude“, kazao je Steinmeier.

On je dodao da nisu dali nikakav rok za postizanje dogovora koji bi bio uslov da lideri političkih stranaka potpišu zajedničku izjavu o preuzimanju odgovornosti za provođenje reformi, koju je pripremilo Predsjedništvo BiH.

Frank- Walter Steinmeier i ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond boravak u Sarajevu završili su susretom s liderima 14 politčkih stranaka u BiH.

Hammond je izjavio da su lideri političkih stranaka iz BiH postigli širok konsenzus o principima sadržanim u zajedničkoj izjavi o preuzimanju odgovornosti za provođenje reformi koju je pripremilo Predsjedništvo BiH i da odlazi sa optimizmom iz BiH. "Potrebno je da dođe do određenih izmjena u predloženom nacrtu izjave da bi politički lideri u BiH potpisali ovaj dokument", rekao je Hamond.

„Mi se nadamo, mi trebamo i mi očekujemo da dobijemo podršku 14 stranačkih lidera ovom dokumentu. Takođe treba da bude jasno- ovo je samo prvi korak na dugom i teškom putu, ali to veoma važan korak jer on predstavlja polugu za promjene koje ova zemlja treba“, izjavio je Hammond.

Šefovi diplomatija Britanije i Njemačke izrazili su nadu da će do naredne međunarodne konferencije u avgustu ove godine BiH već imati prve rezultate reformi.

XS
SM
MD
LG