Dostupni linkovi

Stejt Dipartment: Korupcija u Crnoj Gori i dalje raširena


Korupcija, ilustrativna fotografija
Korupcija, ilustrativna fotografija

U svom godišnjem Izvještaju američki Stejt Dipartment konstatovao da je korupcija i dalje jedan od glavnih problema u Crnoj Gori, upozoravajući na njenu raširenost i činjenicu da za to krivično djelo i dalje nemamo presude na višim nivoima.

U Crnoj Gori korupcija je jedan od gorućih problema u segmentu ljudskih prava, zdravstvu, obrazovanju, kao i u različitim vladinim službama, uključujući i policiju.

Karakteriše je nekažnjivost, favorizovanje određenih političkih struktura, nepotizam, kao i selektivno procesuiranje političkih i društvenih suparnika.

To se navodi u najnovijem Izvještaju američkog Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, u kome se naglašava kako do sada nije bilo nijedne pravosnažne presude za korupciju protiv viših zvaničnika.

"Uprkos tome što pojedini mediji i neke Nevladine organizacije, ukazuju na različite skandale, do sada nije podignuta nijedna optužnica protiv dosadašnjeg političara ili vladinog zvaničnika", navodi se u Izvještaju.

Sve to za Zorana Miljanića, nezavisnog poslanika koji je član parlamentarnog odbora za antikorupciju, samo odslikava realno stanje u Crnoj Gori.

"Fakat je da je Crna Gora jedinstvena država u Evropi, koja nema ni jednu pravosnažnu presudu za korupciju na visokom nivou. Znači ono, čega smo bili svjesni i na šta smo ukazivali već duži period, posebno mi iz Odbora za antikorupciju, toga su svjesni i u Stejt Dipartmentu, vjerovatno i Evropskoj komisiji, i to je za nas potpuno logičan i očekivan stav američke administracije", kaže Miljanić.

Miljanićev kolega iz skupštinskog odbora ispred vladajućeg DPS-a Nikola Gegaj, međutim, ne dijeli njegovu zabrinutost.

"Najprije moram reći da Vlada Crne Gore primjenom zakonskih tekstova, stvara i unapređuje normativne uslove protiv korupcije. Takođe, vlada je do kraja posvećena stvaranju implementacionog ambijenta u kome novi zakoni koji se usvajaju, mogu u potpunosti da zažive i omoguće efikasnu borbu i protiv i korupcije i organizovanog kriminala", ističe Gegaj.

O tome kakvu poruku crnogorskim vlastima svojim izvještajem o stanju ljudskih prava šalje Stejt Dipartment, advokat Veselin Radulović iz Nevladine Oganizacije MANS kaže.

"Šalje poruku da nije dobro što je tako i opet se, kroz taj izvještaj, konstantno provlači ono što je bilo i u ranijim izvještajima: Da Crna Gora mora preduzeti neke konkretnije mjere i pokušati da suzbija korupciju na visokom nivou, koja je više nego evidentna."

Grb i zastava Crne Gore
Grb i zastava Crne Gore

Ipak, Izvještaj Stejt Dipartmenta dolazi u trenutku kada su reflektori iz briselske i NATO centrale, jače nego ikad upereni prema Crnoj Gori, od koje očekuju da u bliskom periodu pokaže mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije, posebno protiv one na visokom nivou.

Hoće li osim legislativnog i institucionalno zaokruživanje, izborom glavnog specijalnog tužioca i njegovog tima, biti uvod u konačan obračun sa korupcijom?

"Ja se bojim da će vlast i dalje pokušati da na taj način zamaže oči medjunarodnoj javnosti , što čini mi se do sada nije uspjela, i nadam se da neće uspjeti ni sada. Jer ti izvještaji i te ocjene se konstan tno ponavljaju iz izvještaja u izvještaj i mislim da će, htjeli to ili ne, u jednom momentu morati da se preduzimaju neki koraci u suzbijanju korupcije na visokom nivou", navodi Veselin Radulović.

Sa druge strane, Nikola Gegaj iz vladajućeg DPS-a uvjerava da za to postoji politička volja.

"Donesen je čitav niz zakona o ratifikaciji međunarodnih konvencija koje se bave pitanjima korupcije i organizovanog kriminala. Na taj način Crna Gora na međunarodnom planu svjedoči o svojoj odlučnosti da se pridruži naporima koje savremene države preduzimaju na planu borbe protiv korupcije", konstatuje Gegaj.

Zoran Miljanić, međutim, ne može da se otrgne skepsi pa sumnja da će, bez obzira na sva upozorenja iz međunarodne zajednice, Đukanovićeva vlada preduzeti odlučnije korake u borbi protiv korupcije i kriminala.

"Vlada, dok se ne stavi pred svršen čin, odnosno dok ne vidi da je izgubila podršku, kako Vašingtona tako i Brisela, neće učiniti ništa. Ponavljam, sve pod plaštom toga da je najvažnije da uđemo u NATO. Jedini garant da će doći do pomaka i odlučne i organizovane borbe protiv korupcije na visokom nivou, jeste upravo promjena vlasti", zaključuje Zoran Miljanić.

XS
SM
MD
LG