Dostupni linkovi

Stijepović na čelu Podgorice: Novi šef, stara vlast


Slavoljub Stijepović i odbornici Skupštine Podgorice
Slavoljub Stijepović i odbornici Skupštine Podgorice

Podgorica je nakon više od 4 mjeseca i zvanično dobila novog gradonačelnika. To je Slavoljub Stijepović, bivši ministar prosvjete u Vladi Crne Gore.Izborom visokog funkiconera Demokratske partije socijalista za gradonačelnika Podgorice, okončana je višemjesečna politička agonija nastala nakon lokalnih izbora koji su okončani 25. maja.

Za to da Slavoljub Stijepović i zvanično zasjedne na mjesto koje je u proteklih nekoliko manadata pokrivao njegov partijski kolega Miomir Mugoša, glasao je 31 odbornik DPS-a i Socijaldemokratske partije.

Odbornici opozicionih stranaka - Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore napustili su sjednicu prije glasanja.

Prije nego što su napustili skupštinsku salu predstavnici opozicije su saopštili svoj stav o tome da kandidat DPS i SDP bude novi gradonačelnik.

"Moram konstatovati da smo dobili prijedlog za izbor gradonačelnika Podgorice mimo volej građana Podgorice iskazane 25. maja 2014. godine. Građani Podgorice su na tim izborima pokazali većinsko opredjeljenje za promjenu vlasti u Podgorici", poručio je Vladimir Čađenović iz SNP.

Nakon izbora Stijepović je kazao da će svaki građanin Podgorice biti prvi i najvažniji zadatak svakog dana njegovog mandata.

Obećao je da će voditi brigu o svakom dijelu grada, o najmlađim sugrađanima, kao i onim starijim, te da neće zaboraviti ni one koji rade u sportu i kulturi.

Glasanje za gradonačelnika, foto: Savo Prelević
Glasanje za gradonačelnika, foto: Savo Prelević

"Tačno je da ćemo mi već od danas početi da brinemo o potrebama građana Podgorice 24 sata dnevno, čitavog trajanja mandata. Ali neće brinuti samo gradonačelnik nego svaki zaposleni u gradskoj upravi, u domenu svojih ovlašćenja i nadležnosti a ja ću se pobrinuti da kontrolišem tu mobilnost i tu aktivnost", poručio je Stijepović.

Politička retorika

A ko je novi gradonačelnik Podgorice, kakav je njegov politički i društveni habitus ?

Dugogodišnji funkcioner Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović je u prethodne dvije decenije pokrivao veliki broj kako partijskih tako i funkcija u Vladi. Među njima su od 1991 godine pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja, pa ministar bez portfelja, ministar sporta, ministar rada isocijalnog staranja, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, a od 2009 godine ministar prosvjete. Uz to dugo godina Stijepović je bio generalni sekretar fubalskog saveza Crne Gore, a u partiji član predsjedništva predsjednik Opštinskog odbora DPS-a. Dok je bio ministar prosvjete, Skupština Crne Gore je usvojila, nakon višemjesečnih pregovora političkih subjekata, izmjene zakona o obrazovanju kojim je definisano 'da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku a imajući u vidu istu lingvističku osnovu, i na srpskom, bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku, kao jezicima u službenoj upotrebi'.

Tokom izborne kampanje Stijepović je obećavao izgradnju novih infrastrukturnih objekata u Podgorici, škole, staračke domove i otvorena vrata gradonačelnika.

Za političke protivnike imao je samo riječi kritike, posebno što nije imao podršku koalicionog partnera njegove partije na državnom nivou Socijaldemokratske partije. Za njih je smatrao da su ucjenjeni od strane opozicije i da neće učiniti ništa dobro za Glavni grad

"Ne pobjeda, nego trijumf nad njima koji dijele Podgoricu i Crnu Goru koji bi neznalačkim programima i politikanstvom da odvuku Podgoricu nazad", govorio je.

Osim političkih poruka i obećanja Stijepović je tokom kampanje bio zapamćen i po retoričkim akrobacijama. Veliki broj javnih nastupa izazvao je i veći broj lapsusa kao onaj 'da je Crna Gora evropski grad'.

"Crna Gora je evropski grad. Dakle, oni će danas dobiti sve ono što imaju građani gradske opštine na Menhetnu, Pari Sen Žermenu, Parizu Londonu i u svim evropskim gradovima", izjavio je Stijepović.

Bez obzira na sve, Stijepović je bio zadovoljan reakcijom građana na njegove jezičke akrobacije.

Podsjetimo, do izbora Stijepovića za gradonačelnika je došlo nakon višemjesečnih pregovora političkih partija, a nakon što je Socijaldemokratska partija odustala od svog političkog stava da na mjesto gradonačkelnika treba da dođe nestranačka ličnost i pristala da podrži kandidata DPS-a.

XS
SM
MD
LG