Dostupni linkovi

Što Milanović nudi u Americi?


Zoran Milanović
Zoran Milanović

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u posjeti Sjedinjenim državama gdje vodećim informatičkim tvrtkama želi ponuditi komparativne prednosti Hrvatske. Opozicija ne vjeruje u uspjeh njegove posjete, ali i informatičari upozoravaju da bi glavna svrha njegove posjete trebala biti da shvati da Hrvatska ne smije čekati s reformama.

Premijer Zoran Milanović i dva ministra – obrazovanja i zdravstva - planiraju u pet dana posjete Sjedinjenim državama čelnike pet informatičkih giganata - Microsofta, Cisca, Oraclea, HP-a i IBM-a – upoznati s komparativnim prednostima Hrvatske.

„Blizina srca Europe, dosta obrazovano stanovništvo, sjajna infrastruktura, i vlada koja zna što hoće. Ovo zadnje ja čvrsto vjerujem, neki to u Hrvatskoj ne vide, a ove prethodne atribute imaju i neke druge europske države. Dakle, konkurencija je stravična, a mi želimo dovesti u Hrvatsku najpametnije i najbogatije.“

Cilj je ostvariti kontakte sa vodećim tvrtkama ICT industrije, dopunio je zamjenik ministrice vanjskih poslova i voditelj još jednog hrvatskog projekta gospodarske diplomacije Joško Klisović.

„Cilj je i otvoriti vrata našim tvrtkama i proizvodima, moguće povezati programe razvoja i istraživanja američkih ICT tvrtki s našim sveučilištima, prezentirati neke softvere koji su jedinstveni, a koje mi imamo u javnoj upravi, obrazovanju i području zdravlja i zato su ti ministri ovdje s nama. Dakle, da vidimo možemo li naći zajednički interes kako bi i te softvere možda zajednički plasirali dalje na tržišta.“

S Milanovićem je u Sjedinenim državama i predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx Nikola Dujmović. On u izjavi za naš radio ocjenjuje kako hrvatska ima potencijala u ICT sektoru, a na pitanje – koja bi bila hrvatska komparativna prednost, kaže:

“To što smo mali, i to što bismo mogli imati super brz i efikasan državni aparat, što bi mogli postati pravo digitalno društvo puno prije nego veći od nas, što bi mogli bolje surađivati sa vodećim svjetskim firmama, bez obzira jesu li američke ili neke druge... To bi Hrvatska mogla biti, ali nažalost trenutno ona nije gotovo ništa od toga, i jedna od mojih želja – i osobnih i u ime udruge – je da premijer na ovom putovanju vidi da neke stvari treba mijenjati puno brže.”

Jedan od veterana hrvatske ICT scene Lucijan Carić kaže da se – ako se radi o privlačenju investicija – možda moglo naći neke druge tvrtke nego ove s Milanovićevog popisa, koje su sve jako dobro etablirane u Hrvatskoj.

“I hrvatski javni i hrvatski privatni sektor već su kod njih jako dobri potrošači i ako oni mogu dobiti te prihode u Hrvatskoj bez nekih ulaganja, bez dodatnih žrtvovanja – one će to napraviti! A osim toga, već je dovoljno indikativno da su sve te firme u Hrvatskoj praktično već desetljećima, i da do sada nisu smatrale shodnim da rade nekakve veće investicije i da se na taj način pokažu u Hrvatskoj.”

A da se nađe investitore, treba pogledati kakva je investicijska klima u Hrvatskoj, nastavlja Carić.

“Gdje smo mi po pitanju konkurentnosti, kakva nam je pravna regulativa, kako nam rade sudovi, kakva su porezna opterećenja i tako dalje. Znači, sve ono što već desetljećima, da ne kažemo četvrt stoljeća zagađuje i otežava poslovanje u Hrvatskoj – to je sve i dalje prisutno. Koraci i pomaci koji su tu napravljeni su minimalni. Pogledajte koliko su se puta samo u mandatu ove vlade promijenili razni porezni propisi, koliko je zakona izmijenjeno... To stvara kaos, to nije okruženje u koje strani investitori žele doći.”

Kako smo rekli, hrvatsko izaslanstvo planira Amerikancima ponuditi i hrvatske softvere iz javne uprave. Softver za elektroničko glasanje u Hrvatskom saboru opet je u kvaru.

XS
SM
MD
LG