Dostupni linkovi

Stojanović: Neizvjestan odlazak selekcije BiH na Eurobasket


Igor Stojanović
Igor Stojanović

Muška košarkaška reprezentacija BiH okuplja se u četvrtak u Sarajevu, kako bi otpočeli pripreme za predstojeći Eurobasket. Na okupljanje neće doći kapiten Mirza Teletović, te Jusuf Nurkić i Nihad Đedović. Osim izostanka najboljih bh. igrača, reprezentacija još uvijek nije dobila niti marku od federalnih i državnih vlasti, tako da je upitan nastup ove bh. selekcije na Evropskom prvenstvu, koje se od 5. do 20. septembra održava u Hrvatskoj, Njemačkoj, Latviji i Francuskoj.

O dešavanjima u reprezentaciji za RSE govori direktor ove selekcije Igor Stojanović.

RSE: Gospodine Stojanoviću, okupljanje A košarkaške reprezentacije BiH zakazano je za danas. Da li će doći košarkaši koji su pozvani?

Stojanović: Uglavnom će doći, tako vam mogu reći. Prije je završena press konferencija našeg kapitena Mirze Teletovića, koji je obavijestio javnost da on neće nastupiti na Eurobasketu. Pored toga, najvjerovatnije se večeras neće pojaviti ni Jusuf Nurkić, a i Đedović je najavio da će na večerašnjem okupljanju obavijestiti javnost o svom daljnjem angažmanu. Svi ostali reprezentativci će biti tu.

RSE: Na okupljanje reprezentacije sjenu je bacio nedostatak novca za odlazak na Eurobasket. Kako je došlo do toga?

Stojanović:Ove godine, zbog krize u Vladi Federacije, reprezentacija Bosne i Hercegovine jednostavno nije dobila apsolutno nikakva sredstva, a ove godine po deseti put idemo na Eurobasket. Očigledno da vlast u Bosni i Hercegovini misli da će Eurobasket sačekati da li će aktuelnu Vladu popuniti DPS, Stranka za BiH ili bilo koja druga politička stranka. Nikako ne možemo objasniti našim političarima da Eurobasket počinje 5. septembra i da ga niko neće pomjeriti zbog političkih problema. Mi smo bukvalno prepušteni sami sebi. Jedina pomoć koju smo dobili jeste pomoć od Kantona Sarajevo, a mi ipak nismo sarajevska reprezentacija. Mi smo reprezentacija Bosne i Hercegovine.

RSE: O kojoj sumi je riječ? Koja je to suma novca potrebna jednoj košarkaškoj reprezentaciji da ode na jedno evropsko takmičenje?

Stojanović: Cifra koja će reprezentacija BiH ove godine potrošiti za pripreme i odlazak na evropsko prvenstvo je oko 600.000 maraka. Pri tom, ja vam moram reći da smo mi sigurno najjeftinija reprezentacija koja će se pojaviti na Eurobasketu. Mi na marketinškom tržištu faktički moramo naći sredstva, kao i svi ostali sportski klubovi, nemamo nikakav prioritet zato što smo državna reprezentacija, za razliku od svih državnih reprezentacija koje dobijaju svoja sredstva od matičnih država, što je sasvim logično.

RSE: Šta će se desiti ako se državne ali i entiteske vlasti ogluše i ne uplate ono što bi trebale da daju reprezentaciji? Hoćete li ići na Eurobasket?

Stojanović: Vrlo je neizvjesna situacija. Mi smo bukvalno prekjučer bili u situaciji da ne znamo da li će se reprezentacija danas okupiti. Taj smo problem trenutno riješili, ali to ne znači da će na sva putovanja i zakazane pripremne utakmice reprezentacija otputovati. Bukvalno živimo dan za dan, ne znam ni sam nekad objasniti da li ćemo se pojaviti na Eurobasketu. Još uvijek nas niko nije nazvao, iako u državi imate najmanje desetak ljudi koji su odgovorni za sport. Na naše pozive apsolutno niko se nije javio, ja ne vjerujem čak niti da će se to promijeniti.

RSE: U slučaju da reprezentacija ipak nastupi na Eurobasketu, kakva su očekivanja, kakve su prognoze, s obzirom na to da tri ključna igrača, nažalost, neće igrati?

Stojanović: Đedović, Teletović i Nurkić su okosnica reprezentacije. Oni su trebali da budu kičma. Bez njihovog nastupa, ambicije reprezentacije BiH su mnogo manje. Sa njima, mogu slobodno reći, sa Duškom Ivanovićem kao selektorom, kao i s ostalim reprezentativcima, Gordićem, Renfroeom, Stipanovićem, Kikanovićem, mi smo sigurno mogli ciljati vrlo visok rezultat, zašto ne pričati i o nekom četvrtfinalu, plasmanu među osam najboljih, jer kad pogledate ostale ekipe, mi smo apsolutno konkurentni. Mi imamo najboljeg selektora na Eurobasketu. Bez njih, te ambicije znatno padaju, jednostavno, vrlo teško možemo proći i grupu.

XS
SM
MD
LG