Dostupni linkovi

Stoltenberg: Ruske trupe i dalje u Ukrajini


Ruske trupe su i dalje u Ukrajini izjavio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar Severnoatlantske alijanse, zatraživši od Moskve da ih povuče i okonča podršku separatistima u istočnoj Ukrajini.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav (Philip Breedlove) ističe da su sukobi znatno smanjeni nakon dogovora o primirju ali da je teško utvrditi gde je povučeno teško oružje.

„Videli smo a i dalje možemo videti rusku prisutnost i snažnu podršku separatistima u istočnoj Ukrajini. Rusija i dalje šalje opremu i trupe, a organizuje i obuku. Dakle, ruske snage su još u istočnoj Ukrajini“, istakao je Stoltenberg na konferenciji za novinare tokom posete štabu Alijanse u belgijskom gradu Monsu.

On dodaje da ima još problema.

“Kontrola poštovanja primirja ni u kom slučaju nije sada dovoljna i zato je veoma važno da se poboljša nadzor da bi ono bilo trajnije”.

General Filip Bridlav je naglasio da je ostvaren izvestan uspeh u primeni mirovnog sporazuma

“Primetili smo da je povučeno teško naoružanje i trupe koji su bili u blizini linije dodira. Međutim, u ovom trenutku nemožemo da utvdimo da li je ovo naoružanje vraćeno u Rusiju ili premešteno na neko drugo mesto”.

Bridlav je dodao da je granica između Rusije i znatnog dela istočne Ukrajine potpuno otvorena, zbog čega je veoma teško utvrditi koliko je ruskih trupa u Ukrajini.

Po njegovim rečima, posmatračima iz OEBS-a mora da se omogući nesmetani pristup i sloboda kretanja u istočnoj Ukrajini da bi verifikovali povlačenje teškog oružja.

Odbacujući kritike pojedinih nemačkih političara da NATO preuveličava stepen ruske umešanosti u ukrajinski konflikt, Bridlav je rekao da su procene Alijanse zasnovane na obaveštajnim izveštajima zemalja članica.

"Kad imate 33 obaveštajna izveštaja iz isto toliko zemalja, prirodno je da se neće svi poklopiti", kazao je komandant NATO.

Stoltenberg je dodao da je otvorena debata unutar NATO korisna i nije znak slabosti, jer odražava demokratski karakter Alijanse.

"Sve dok smo jedinstveni u osudi ruske agresije u Ukrajini i u podršci traženju mirnog rešenja, ostaćemo snažni", rekao je on.

Žan-Klod Junker
Žan-Klod Junker

Lideri NATO su uzdržano reagovali na predlog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o formiranju vojske Evropske unije.

"EU sama odlučuje o svojoj odbrambrenoj strategiji, a za nas je najvažnije da izbegnemo dupliranje kapaciteta", kazao je Stoltenberg, dodajući da bi pozdravio njenu nameru da poveća izdvajanja za odbranu.

"Pozivam Evropu da osigurada sve što čini bude komplementarno sa aktivnostima NATO saveza”.

Sa druge strane, Filip Bridlav je izjavio da "NATO nije zabrinut" zbog Junkerove ideje o evropskoj vojsci i ponovio ocenu generalnog sekretara da treba izbeći dupliranje kapaciteta.

"Vojske evropskih članica treba da se dopunjuju, a ne preklapaju", rekao je Bridlav novinarima.

Stoltenberg je kazao da NATO prilagođava svoju “odbrambenu poziciju” novim izazovima nakon akcija Rusije na istoku, kao i duž južnog krila zbog “previranja na Bliskom istoku i Severnoj Africi”.

Bridlav je nazvao promene u NATO – koje uključuju premeštanje trupa i vojne opreme u baze na istoku Evrope – “najvećom transformacijom u našem pristupu kolektivnoj bezbednosti nakon Hladnog rata”.

Stoltenberg i Bridlav su izrazili žaljenje što je Rusija odlučila da se povuče iz sporazuma o smanjenju konvencionalnih snaga u Evropi, ističući da NATO podržava kontrolu naoružanja.

Poginuo vojnik uprkos primirju

Jedan ukrajinski vojnik poginuo je u sukobu na istoku Ukrajine, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev.

"Jedan vojnik je poginuo, a četvorica su ranjena", rekao je portparol.

Ukrajinske snage su noćas bile na meti proruskih pobunjenika nedaleko
od razrušenog aerodroma Donjecka i u selima kod strateške luke
Marijupolj na Azovskom moru, saopštila je vojska.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je juče da su vojska te zemlje i separatisti povukli veći deo svoje artiljerije s linije fronta, u skladu s dogovorom o primirju.

On je rekao da ipak i dalje ima teške artiljerije na aerodromu kod Donjecka, nad kojim kontrolu imaju pobunjenici.

Najnovije primirje na istoku Ukrajine stupilo je snagu 15. februara. Prema podacima UN, u sukobu koji je počeo pre skoro jedanaest meseci u istočnoj
Ukrajini je poginulo više od 6.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG