Dostupni linkovi

Štrajk prosvetara: Pomak u pregovorima s ministarstvom, časovi i dalje skraćeni


Škola, Srbija, ilustrativna fotografija
Škola, Srbija, ilustrativna fotografija

Štrajk prosvetnih radnika nije okončan, ali su predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata i Ministarstva prosvete usaglasili u utorak tekst kolektivnog ugovora, nakon čega bi mogao da bude potpisan posebni sporazum koji bi označio početak nastave. To je za RSE potvrdio predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović.

Nakon sastanka sa predstavnicima resornog ministarstva, Jović ističe da je napravljen iskorak u vidu kolektivnog ugovora za zaposlene.

“Dobili smo posaban kolektivni ugovor za zaposlene u srednjim školama i domovima učenika. Dobili smo kolektivni ugovor koji je mnogo povoljniji za naše članove, pre svega što se tiče nekih davanja na koja smo i ranije imali pravo, ali ih nikad nismo ostvarivali pod izgovorom da država nema para. To su novogodišnja i vidiovdanska nagrada. Dobili smo, po ugledu na zdravstvo, još jednu jubilarnu nagradu. Ono što su svi zaposleni dobili je član 5 Kolektivnog ugovora koji se odnosi na postupak zapošljavanja u prosveti, gde je u potpunosti usvojen predlog sindikata”, kaže Jović.

Na pitanje kada bi štrajk prosvetara koji traje od 17. novembra mogao da bude okončan, Jović odgovara da bi Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije trebalo da održi sednicu Glavnog odbora u subotu, a sporazum bi trebalo da bude potpisan 26. januara. Prosvetari bi se po tom scenariju vratili u učionice 28. januara, dodaje Jović.

“Treba da se usvoji visina nagrada koje treba da dobiju zaposleni u prosveti i treba da se potpiše sporazum o prekidu štrajka, koji podrazumeva i naše štrajkačke zahteve koji se odnose na Zakon o platama u javnom sektoru i Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja. Upravo radimo na sporazumu i očekujemo da i tu napravimo pomak. Ostaje da se glavni odbori sindikata izjasne o ponuđenom sporazumu. Tek tad se stiču uslovi za prekid štrajka”, kaže naš sagovornik.

Skraćena nastava u Kragujevcu

Drugo polugodište u Kragujevcu je počelo onako kako se završilo prvo, skraćivanjem časova na 30 minuta. Prosvetni radnici štrajkuju jer su nezadovoljni smanjenjem plata, koja sada iznosi oko 39.000 dinara (oko 350 evra), ali i zbog uslova rada.

Predsednik kragujevačke Unije sindikata prosvetnih radnika Milan Jeftić ponavlja da promena u nastavi neće biti, te da će štrajk biti nastavljen skraćivanjem časova za petnaest minuta.

“Ni najmanje razloga nema da se promeni način realizacije nastave. Naša očekivanja jesu da se sa ovakvim načinom protesta nastavi sve do potpisivanja sporazuma sa Vladom Srbije, odnosno sa Ministarstvom prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja”, kazao nam je Jeftić.

Kada je reč o nadoknadi časova izgubljenih tokom štrajka Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je saopštila da je Ministarstvo prosvete prihvatilo plan nadoknade. Takođe, usaglašeno je da neće biti odbijanja od zarada. Jeftić kaže da se vreme od petnaest minuta, za koliko su časovi skraćeni, neće nadoknađivati, kao i da će škole nakon završetka štrajka organizovati nadoknadu izgubljenih za dane kada učenici uopšte nisu imali nastavu.

“Tu se pre svega misli na 22. decembar kada je bila potpuna obustava rada, to manje više nije sporno. Znači, po završetku štrajka svi nastavnici koji su tog dana na taj način protestovali će nadoknaditi izgubljene časove”, objašnjava Jeftić.

Štrajk prosvetnih radnika u Srbiji traje već dva meseca, a čelnici sindikata tvrde da ne protestuju samo zbog plata nego i zbog uslova rada. Ovog puta, kako kažu, i zbog nepravde. Predstavnici prosvetara su najavili da će za tradicionalnu školsku slavu Svetog Savu (27. januar) ponovo organizovati protestno okupljanje i “marš na Beograd”.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG