Dostupni linkovi

Strani ambasadori u Makedoniji: Neprihvatljivo ponašanje vlasti


Ali Ahmeti sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije u Skoplju
Ali Ahmeti sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije u Skoplju

Strani ambasadori nisu štedeli reči u kritikama prema aktuelnim vlastima, sumnjajući u njihovu posvećenost demokratskim principima i vrednostima evroatlantske zajednice. Rekli su da je neprihvatljivo ponašanje vlade u odnosu na objavljene prisluškivane razgovore. Ali, te snažne poruke zapadnih predstavnika nisu doprle do mnogih gradjana, jer ih provladini mediji nisu emitovali u celosti. Ovo je, kažu analitičari, signal o tendenciji vladajuće partije da se ne prezentuje nešto što je u suprotnosti sa percepcijom o proevropskoj vladi, koju ona nameće u javnosti.

“Samo izuzimanje ili neprenošenje tih prilično jasnih stavova Međunarodne zajednice je deo te politike da se ne narušava ta percepcija koju vladajuća partija promoviše kod svog članstva”, kaže politički analitičar Albert Musliu.

Profesor Nikola Dujovski ističe da je poruka prenesena na pravom mestu, u vladi. Za njega je manje važno da li su mediji preneli u celosti poruku ambasadora, jer kaže da se pritisak ne vrši na gradjane, već na institucije:

“I bilo bi dobro ukoliko onaj koji je trebao primiti poruku, da je primi i razume na pravi način. Pritisak se vrši institucionalno, tamo gde se zaista nešto može promeniti.”

Ignoriranje poruka zapadnih zemalja ne mora značiti da Makedonija menja svoj kurs ka istoku, kažu eksperti, ističući da je taj odnos posledica zbivanja na unutrašnjopolitičkoj sceni. Iako je bilo tendencija da se naprave druge alternative, strateško opredeljenje još uvek je evroatlantska Makedonija, dodaju oni.

Musliu, razmatrajući moguće scenarije za izlazak iz krize, naglašava da je u ovom trenutku neminovan politički dijalog, kao i odlazak vlade Nikole Gruevskog.

Inače, ambasadori su nakon susreta sa premijerom Gruevskim u ponedeljak, naglasili da će kontinuirani neuspeh da se demonstrira posvećenost konkretnim akcijama, narušiti napredak Makedonije ka članstvu u EU i NATO.

“Isto tako, očekujemo da u slučaju sa obelodanivanjem stvari koje jasno otkrivaju neprihvatljivo ponašanje, budu preduzete odgovarajuće političke i zakonske mere protiv onih koji su odgovorni. U vezi rešavanja institucionalnih slabosti istaknutih u ovim objavama, pozivamo vladu da uzme u obzir konkretne reforme, uključujući integritet izbornog sistema, slobodu medija, nezavisnost sudstva, slobodu govora i zaštitu objavljivača”, rekao je američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli.

Strani predstavnici su u toku utorka imali susrete i sa liderima Demokratske unije za integraciju Alijem Ahmetijem i Socijaldemokratskog saveza Zoranom Zaevim.

XS
SM
MD
LG