Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Završne riječi u trajanju od najmanje 23 sata


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Tročlano Raspravni vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučilo je dodijeliti obrani i tužiteljstvu po 10 sati za izvođenje završnih riječi u postupku bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Karadžić, koji se brani sam od optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995), sam je za završne riječi zatražio 17 sati, tvrdeći da mu je toliko ostalo vremena u dokaznom postupku obrane, nakon što je odustao u zadnji čas od višednevnog svjedočenja u svoju korist.

Suci su odlučili Karadžiću pak dodijeliti 10 sati za završne riječi te još jedan i pol sat za repliku na završne riječi tužiteljstva, jer su prethodno izračunali kako je to vrijeme potrebno za prezentaciju završnog podneska do 300 tisuća riječi. Toliko su naime dozvolili nakon dodatnih zahtjeva strana u postupku za produženjem ograničenja.

„Količina vremena koliko je optuženom ostalo prilikom dokaznog postupka obrane nema utjecaj na količinu vremena potrebnog za iznišenje njegovih završnih riječi“, zaključili su suci pod predsjedanjem južnokorejskog suca O Gon Kwona odbacujući zahtjev optuženog za 17 sati.

Tužiteljstvo je s druge strane zatražilo devet sati za završne riječi i 90 minuta za repliku, odnosno dobilo je mogućnost iznošenja jedan sat duže od planiranog, a suci su predvidjeli i dodatnih sat i pol na kraju - za svoja pitanja stranama u postupku.

Podsjetimo suci su nedavno zaključili izvođenje dokaza na suđenju nakon više od 4 godine od njegovog početka te zakazali kraj izvođenja završnih riječi u postupku za 29.rujna ove godine.

Suci su naime odbacili zahtjev tužiteljstva za otvaranjem dokaznog postupka u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica, obrazloženjem kako bi se trajanje suđenja nepotrebno odužilo upravo u njegovoj završnoj fazi.

Suci su razradili i detaljan plan trajanja završnih riječi koje su predviđene prva 4 dana (29.rujna do 02.listopada) od devet sati ujutro do 16 sati popodne.

Završnica, odnosno pobijanje i odgovori (replike), najavljeni su za 07.listopada ove godine, od devet do 15 sati.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG