Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Optuženi prebacivao zapovjednu odgovornost na JNA


Goran Hadžić
Goran Hadžić

Na Haškom sudu i drugi tjedan se nastavio iskaz Gorana Hadžića, bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, pobunjenog područja u Hrvatskoj 1991.godine. Tijekom iskaza Hadžić je otkrio niz detalja o borbi srbijanske vojske i policije – za prevlast u vođenju ratnih operacija.

Pri tom je prebacivao odgovornost za naoružavanje srpskog stanovništva i zapovjedanje svim lokalnim snagama – na Jugoslavensku narodnu armiju, JNA, ali i neke svoje suradnike koji su na Haškom sudu (ICTY) spomenuti od strane nekoliko svjedoka – kao ljudi bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i šefa tajne policije DB-a Jovice Stanišića.

Haška optužnica govori o udruženom zločinačkom poduhvatu Slobodana Miloševića u stvaranja Velike Srbije, što je Hadžić provodio u istočnom dijelu Hrvatske - protjerujući građane nesrpske nacionalnosti. No optuženi je, kao svoj prvi svjedok obrane, to opetovano poricao – opisujući sebe kao minornog igrača u sukobu, za kojeg se krivo vjerovalo – da kao predsjednik Srpske demokratske stranke, SDS-a u Vukovaru – ima kontakt s Miloševićem u Beogradu.

To je naime mislio i Radojica Nenezić, umirovljeni general JNA, kada je s Hadžićem želio dogovorati pobunu - u njegovoj vili u Beogradu u ljeto 1991.godine.

„Pa je rekao – ako se čuješ s predsjednikom – reci da sam ja spreman. Ja sam mu rekao – da nisam na kontaktu s Miloševićem i da nemam nikakvu vezu. E tu se on malo onda razočarao i malo splasnuo.“, naveo je optuženi u svojstvu svog prvog svjedoka obrane.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:10 0:00
Direktan link

Hadžić je opisao kako ga je Nenezić ubrzo pozvao u Karađorđevo na službeni sastanak (u vojni objekat), samo kako bi mu dao do znanja – da glavnu riječ u oružanoj pobuni u Hrvatskoj – vode generali JNA, a ne SDS-ove političke vođe.

„Jer Nenezić je meni rekao – ja znam da vi imate članstvo i ljude, misleći na SDS i na... -ali vi ne možete ništa – jer sva je moć u našim rukama. Pa je on htio da on priloži moć, a ja da priložim ljudstvo, na neki način. To nije bilo ni realno -ja s tim ljudstvom nisam upravljao.“, branio se optuženi kao svjedok.

I Hadžić u policiji (miliciji) prije rata?

Optuženi je kao svoj svjedok pokušao skinuti i odgovornost sa sebe kao predsjednika Vlade na pobunjenom području, ustvrdivši da nije imao zapovjednu moć nad pripadnicima lokalne Teritorijalne obrane (TO) i dobrovoljcima – a koji se smatraju odgovornim za pokolje građana hrvatske nacionalnosti u mjestima kao što su Vukovar, Tenja, Lovas, Erdut, Dalj, Grabovac, Klisa...

„Ja osobno nisam nikakvu ingerenciju, ama baš nikakvu. A nije ni Vlada (SAO SBZS). Osim što je Ilija Kojić bio, samo u jednom kratkom vremenu, dio te Vlade – dok se nije razdvojila funkcija – zapovjednika TO-a i ministra obrane u Vladi.“, pokušao je odbaciti odgovornost.

Spomenuti Ilija Kojić, prijeratni policajac (milicajac) u Vukovaru i ministar u Hadžićevoj vladi – opisan je od strane nekih haških svjedoka - kao pripadnik srbijanskog DB-a i čovjek Jovice Stanišića koji je sudjelovao u naoružavanju pobunjenika u Hrvatskoj, paralelno s JNA.

Zanimljivo je kako je Hadžić, opisan u optužnici kao predratni skladištar VUPIK-a u Pačetinu, dok je tijekom svjedočenja sam naveo - kako su i on i Kojić - bili policajci prije rata.

Nestanci Srba u Vukovaru

Osim što je prebacivao zapovjednu odgovornost za sve što se događalo na pobunjenom području na druge, Hadžić je govorio i o vremenu prije sukoba, spominjući postupke hrvatskih vlasti koje su ulijevale strah kod građana srpske nacionalnosti, od pobjede Hrvatske demokratske zajednice, HDZ-a na izborima 1990.

Poput snimke ministra obrane Martina Špegelja koju je objavio KOS, tajna vojna služba JNA, a u kojoj se planiraju napadi na oficire JNA. Snimka je prikazana u sudnici, a Hadžić je izjavio kako je uz Špegelja, na njoj i njegov školski kolega Zvonko Ostojić „koji je likvidiran u Vukovaru nakon što je prepoznat“.

VIDEO LINK: Dokumentarni film KOS-a: Što je istina o naoružavanju terorističkih organizacija HDZ-a u Hrvatskoj

Hadžić je govorio i o Marinu Vidiću Bilom, „prijatelju prije rata i članu Skupštine u Vukovaru“, koji je i sam uputio pismo Vladi RH o nestancima u Srba u Vukovaru, za koje se sumnjičilo policijskog dužnosnika Tomislava Merčepa i njegove ljude.

„Mene je to pismo pozitivno iznenadilo, kada sam vidio da i netko s hrvatske strane ima to snage reći.“, naveo je Hadžić potvrđujući obrani da je Merčep bio potom premješten iz Vukovara u Zagreb, na mjesto pomoćnika ministra policije.

„Nama tada nije bilo jasno – je li on unaprijeđen ili smijenjen.“, dodao je optuženi.

Iskaz Hadžića nastaviti će se i idućih dana, budući da je njegovo svjedočenje planirano čak tri tjedna.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG