Dostupni linkovi

Karadžić traži statusnu konferenciju: "Raste mi šećer u krvi"


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od svojih haških sudaca da zakažu statusnu konferenciju o stanju u postupku – početkom veljače iduće godine, kako bi ih izvijestio o svom pogoršanom zdravstvenom stanju u pritvorskoj jedinici Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

„Na statusnoj konferenciji dr. Karadžić bi htio izvijestiti Vijeće o svom oporavku od operacije žuči u kolovozu 2015. godine, kao i raspraviti trenutno stanje njegove razine šećera u krvi. On prilaže rezultate zadnjeg testa. Nivo šećera je porastao od 8.7 na 9.0. Nivo od 6.5 ili više ukazuje na prisutnost dijabetesa (šećerna bolest)“, navedeno je u zahtjevu u kojem Karadžić izražava svoju zabrinutost i konstatira kako bi se zbog toga trebali zabrinuti i suci.

Podsjetimo, Karadžićeva prvostupanjska presuda se očekuje u prvoj četvrtini iduće godine, a u vezi optužnice po 11 točaka kojima se tereti za genocid u više općina 1992. godine, progone diljem BiH, teror nad Sarajlijama (1992-1995), genocid u Srebrenici i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1995).

Boji se i dalje raka

Karadžić je u zahtjevu izrazio i svoje strahove vezane uz visoki postotak malignih bolesti među kolegama pritvorenicima, podsjećajući na nedavno preminulog Dragu Nikolića, osuđenog oficira Vojske Republike Srpske zbog srebreničkog genocida.

Također je naveo kako vjeruje da bolesti izazivaju uvjeti haškog pritvora u kojem boravi, žaleći se da mu pritvorske vlasti još nisu dostavile hladionik kako bi se mogao više hraniti voćem i povrćem.

Karadžić je sucima u zahtjevu najavio i da će podnijeti 105. po redu zahtjev za utvrđivanjem kršenja objavljivanja dokaza od strane optužbe te ih zatražio da mu pomognu u pritisku na tužiteljstvo.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG