Dostupni linkovi

Oficir VRS-a suočen sa zločinima pripadnika svog bataljona


Branko Predojević
Branko Predojević

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Branka Predojevića, ratnog zapovjednika bataljona u 6. sanskoj brigadi u Sanskom Mostu, općini gdje je prema optužnici 1992. godine počinjen progon nesrpskog stanovništva s razmjerom genocida.

Nakon što je pokušao skinuti kao svjedok obrane zapovjednu odgovornost s VRS-a za zločine u spomenutoj općini, prebacujući ju na lokalne Srpske obrambene snage (SOS), tužiteljstvo je Predojevića suočilo s više dokaza o njihovoj zajedničkoj suradnji prilikom akcija „čišćenja“ u Sanskom Mostu.

Predojević je lokalne snage SOS-a opisao u glavnoj izjavi kao – paravojne formacije pa je tužitelj Jeremy u unakrsnom ispitivanju ukazao na zajedničke akcije preuzimanja općine Sanski Most, kao i na činjenice – da su ubojice nesrpskih civila iz SOS-a, umjesto da budu procesuirani – upućeni u svjedokov bataljon i 6.sansku brigadu VRS-a.

Kao primjer su spomenuti ubojice Željko Ilić i Jadranko Palija, koji su - nakon što se saznalo da su ubili veći broj civila, umjesto u zatvor - upućeni u svjedokovu jedinicu VRS-a kojoj je SOS formalno priključen 1993.godine.

„Smatrali su da je veća kazna da borave u jedinici na ratištu nego da leže u zatvoru.“, pokušao je objasniti takav postupak Predojević, a koji optužba smatra dijelom politike nekažnjenosti za zločine protiv Hrvata i Bošnjaka.

Zajedničke akcije SOS-a i VRS-a

Svjedok je poricao i zajedničko djelovanje SOS-a i VRS-a u Sanskom Mostu makar ga je tužitelj Jeremy pokazao vojne dokumente koji pokazuju da su spomenute formacije sudjelovale u istim spornim operacijama, tijekom kojih su se dogodili zločini – poput zauzimanja Mahale, Vrhpolja i Hrustova.

„Ja sam za te događaje samo čuo, a oni su pretpostavljam sudjelovali, ali sumnjam da su bili u koordinaciji i pod zapovjedništvom 6.sanske – jer su to bili nedisciplinirani momci i samovoljni u izvršavanju zadatka. I kad su dobili zapovjed djelovali su samostalno.“, poricao je svjedok dajući tek svoje mišljenje kao objašnjenje – zašto se ne slaže s optužbom.

Na dodatna pitanja o zajedničkim akcijama SOS-a i VRS-a u Sanskom Mostu te o ubojstvima civila na mostu u Vrhpolju - Predojević se ograđivao, tvrdeći da je u 6.sansku brigadu došao tek nakon što su prve sporne operacije prošle, odnosno mjesec dana od zločina, polovicom 1992.godine.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995) nastaviti će se u četvrtak novim iskazom svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG