Dostupni linkovi

Balističarka obrane osporava odgovornost za sarajevske masakre


Zorica Subotić
Zorica Subotić

Obrana zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića nastavila je osporavati odgovornost optuženog za teror nad Sarajlijama (1992-1995) iskazom Zorice Subotić, balističke vještakinje.

Subotić je napravila analizu istraga granatiranja Sarajlija, a kao svjedok obrane je pokušala prikazati – kako su napadi krivo pripisani srpskim snagama – poput napada na Ulicu Vase Miskina, kada je u redu za kruh 27.svibnja 1992.godine - ubijeno 26, a ranjeno 108 građana.

Prema optužbi taj napad je bio samo jedan u nizu kampanje granatiranja i namjernih napada na civile od strane VRS-a, no Subotić je osporavala nalaze policijskih i UN-ovih izvještaja koji su zaključili kako je granata došla iz smjera položaja pod kontrolom srpskih snaga.

„Utvrdili smo niz problema – ne postoji policijski uviđaj s lica mjesta u vrijeme evakuacije, postoji samo foto-dokumentacija. Izvještaj policije je napravljen nakon potpunog čišćenja prostora i nismo mogli utvrditi – kad je on sačinjen, bez obzira na taj datum, jer je napisano da je on priložen 10.kolovoza“, osporavala je proceduru istrage svjedokinja obrane.

„Izjave svjedoka govore o dvije granate koje su tamo pale, a izvještaj govori o samo jednoj. Iako postoji precizna evidencija povreda svih ljudi, postoji jedan nesklad – da je policija registrirala 17 poginulih, da je na spomen-ploči 26 poginulih, a da je na toj listi 7 osoba koje nismo našli ni među poginulim, ni ranjenim“, navodila je Subotić u glavnom iskazu, tvrdeći da je prema njezinim nalazima smrtonosni projektil ispaljen s udaljenosti između 100 i 120 metara „iz oblasti pod kontrolom Armije BiH“.

Analizirala izvještaje istražitelja sarajevskih incidenata

„Gdje vidimo točno tu kalkulaciju – ugao, detalje - kao tablice gađanja – jeste li Vi to pružili u svom izvještaju?“, upitao je predsjedavajući sudac Alphons Orie budući da je svjedokinja davala i svoje općenite zaključke o odgovornosti za napade i valjanosti istraga o njima „i van svoje ekspertize“ kao balističara.

„Naravno da smo dali.“, navela je Subotić, koja je sastavila na zahtjev obrane predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića (optuženog za ista nedjela kao i general Mladić) - tri stručna izvještaja koja se odnose na više napada avio-bombama i minobacačkim granatama, s rezultatom pogibije civila - poput dva masakra na tržnici Markale 1994.i 1995.godine.

Subotić je tijekom formiranja svog stručnog izvještaja osporavala zaključke sarajevskih istražitelja i promatrača UNPROFOR-a na osnovu fotografija i njihovih izvještaja – zaključujući da su ciljevi VRS-a bili vojni, a ne civilni objekti, dok je s druge strane odgovornost za civilne žrtve prebacivala na Armiju BiH.

Na suđenju za zločine VRS-a u BiH (1992-1995) Subotić će svjedočenje nastaviti i u srijedu, a nakon glavnog iskaza unakrsno će ju ispitivati haška optužba koja je o spomenutim incidentima prethodno izvela niz istražitelja kao svjedoka.

Na suđenju Karadžiću, Subotić je ustvrdila i da je eksplozija na tržnici Markale 1994.godine podmetnuta, a ne posljedica ispaljene minobacačke granate, a što je kao tezu u ponedjeljak osporio i jedan od svjedoka obrane – kao vođa tima vojnih istražitelja UNPROFOR-a, makar je govorio i o mogućnosti – da je granatu ispalila ARBiH.

VIDEO LINK: Dio glavnog iskaza Subotić

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG