Dostupni linkovi

Beograd kao poveznica ratnog puta svjedoka u Hrvatskoj i BiH


Janko Kecman u sudnici 11. svibnja 2015.
Janko Kecman u sudnici 11. svibnja 2015.

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Janko Kecman, pilot srpskih snaga koji je ratni put počeo u Hrvatskoj 1991.godine u vojsci i policiji tzv.Republike Srpske Krajine, nakon čega je izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini prešao u vojsku bosanskih Srba.

Kecman je kao svjedok obrane došao opisati aktivnosti hrvatske i bošnjačke avijacije, dok je njegov ratni put optužba iskoristila – kako bi potvrdila svoju tezu – o udruženom zločinačkom poduhvatu etničkog čišćenja u Hrvatskoj, a kasnije u BiH – provođenog iz Beograda.

Haški tužitelj Alan Weber nije se bavio osporavanjem aktivnosti bošnjačke i hrvatske avijacije, već je svjedoka Kecmana suočio s njegovim ratnim putem koji je počeo u Hrvatskoj, a nastavio se u Bosni i Hercegovini.

Iako je Kecman pokušao prikazati kako se njegovo prebacivanje iz srpskih snaga u Hrvatskoj u srpske snage u BiH – dogodilo na njegov zahtjev, nije mogao osporiti podatke tužitelja Webera – da je transfer proveden uz službeni blagoslov Beograda, odnosno tadašnje Vojske Jugoslavije.

Kada ste se kasnije priključili vojsci Republike Srpske također ste raspoređeni u VRS preko Vojske Jugoslavije, jel' tako?“, suočio je tužitelj svjedoka.

„Nije, raspoređen sam na moju molbu prema Glavnom štabu VRS-a“, pokušao je izbjeći poveznicu Kecman.

„Taj zahtjev je išao preko Beograda, jel' tako?“, ustrajao je tužitelj i dobio potvrdni odgovor.

Pripadnici UZP-a na svečanosti u Golubiću

Kako bi dodatno prikazao ulogu Beograda u ratu u Hrvatskoj, tužitelj Weber je suočio svjedoka Kecmana i s podacima o kampu za obuku u Golubiću kraj Knina, u kojeg je od strane srbijanskog DB-a kao instruktor poslan Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan.

Članovi UZP-a, isječak iz prikazanog snimka
Članovi UZP-a, isječak iz prikazanog snimka

Kao dokaz udruženog zločinačkog poduhvata prikazan je i video snimak iz spomenutog kampa u Golubiću na kojem se vidi optuženi general Mladić kao predstavnik Jugoslavenske narodne armije, vođe pobune u Hrvatskoj - Milan Martić i Goran Hadžić, dok govor okupljenima drži vođa specijalne postrojbe iz Srbije – Željko Ražnjatović, zvan Arkan.

„Protiv ustaša, o pobuni protiv kama..... Ovo nikada nije bila Hrvatska, ovo je Srbija i ovo će ostati Srbija“, vikao je Arkan na mikrofon i dobio žestoki pljesak okupljenik.

Ranjenici VRS-a prebacivani u Beograd

Unatoč prikazanom, Kecman je osporavao i dalje da su srpske snage zajednički djelovale, tvrdeći da Arkan nije bio pod zapovjedništvom generala Mladića.

No povezanost Beograda i VRS-a nije mogao osporiti budući da je suočen s podacima da je kao pilot helikoptera upravo u taj grad prebacivao ranjene vojnike tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

„Iz mjesta Karakaj, gdje je bio heliodrom, vozio sam ranjenike ka Beogradu, prema ovoj lokaciji (VMA, Vojno-medicinska akademija).“, potvrdio je svjedok Kecman u unakrsnom ispitivanju optužbe.

(VIDEO: Završni dio unakrsnog ispitivanja Kecmana)

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH, nastavilo se iskazom Dragana Todorovića, logističara 10.diverzantskog odreda – čiji su pripadnici sudjelovali u egzekuciji zarobljenih Srebreničana 1995.godine.

Todorović će dovršiti iskaz u utorak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG