Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Bivši potpredsjednik SDA o etničkom čišćenju Prijedora


Mevludin Sejmenović na suđenju Mladiću, 3. listopad 2012.
Mevludin Sejmenović na suđenju Mladiću, 3. listopad 2012.
Bivši poslanik u republičkoj skupštini Bosne i Hercegovine Mevludin Sejmenović, nastavio je iskaz o etničkom čišćenju u prijedorskoj općini 92. godine na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Sejmenović, koji je i sam završio u logorima Trnopolje i Omarska, drugi dan svjedočenja odgovarao je na pitanja Mladićeve obrane - o političkim okolnostima koje su prethodile sukobu.

Prilikom toga je opisao – kako je Srpska demokratska stranka (SDS) odlučila nakon izbora, mimo dogovora – postaviti na ključna mjesta u općini Prijedor njezine ljude, dok su građani hrvatske i bošnjačke nacionalnosti – dobili otkaz.


Govoreći o događajima koji su prethodili ubojstvu tisuća Bošnjaka i Hrvata te zatočavanju i protjerivanju ostalih iz prijedorskog kraja, Sejmenović je podsjetio na naoružavanje građana srpske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini još 1991.godine, u vrijeme rata u Hrvatskoj.

„I to naoružavanje se događalo mimo bilo kakvih vojnih pravila, propisa i principa“, naveo je Sejmenović koji se do zadnjeg trenutka kao jedan od osnivača SDA (Stranke demokratske akcije) pokušavao spriječiti napad na grad Kozarac.

Da je preuzimanje vlasti na području Bosanske Krajine bilo uigrano s državom Srbijom te pobunjenicima iz tzv.SAO Krajine u Hrvatskoj, prema Sejmenoviću pokazuje i prethodno zauzimanje glavnog televizijskog odašiljača Lisina.

„I od tog trenutka u Bosanskoj Krajini je ukinut program Bosne i Hercegovine. Puštan je gotovo isključivo program Televizije Srbije,a nešto kasnije i lokalne nacionalne srpske televizije“, prisjetio se svjedok.

Nakon što je 30.travnja 1992.godine SDS preuzela vlast u Prijedoru, građani nesrpske nacionalnosti nisu se mogli vratiti na posao, a neki su i do tada već otpušteni.

„Učitelji su uklonjeni iz škole neposredno prije preuzimanja vlasti. Samo rijetki su ostali. Jedna gospođa, profesorica je ostala u školi jer je bila u braku sa Srbinom. I do nje smo uspjeli saznati neke informacije o događanjima u njezinoj školi. A poznato je da se isto odnosilo i na druge škole. I neki naši aktivisti SDA su bili profesori u školama i oni su nam prenijeli – što se događalo“, naveo je Sejmenović.

Mladiću opomena pred isključenje

Budući da su se pitanja obrane najviše bazirala na političkim okolnostima, a ne pojedinačnim zločinima u Kozarcu te kasnije u logorima Trnopolje i Omarska, koje je Sejmenović opisao u glavnom iskazu – suci su ponovno upozorili na relevantnost unakrsnog ispitivanja.
Ratko Mladić
Ratko Mladić

Osim branitelja, opomenu je zaradio i optuženi general Mladić – ponovno zbog neprimjerene komunikacije u sudnici.

„Ovo je zadnje upozorenje. Nema potrebe da bilo kakvim znakovima komentirate odgovore svjedoka. Gospodine Mladiću ovo je zadnje upozorenje, još jednom to ponovite i idete van iz sudnice“, upozorio je predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Tijekom podužeg iskaza, Sejmenović je opisao kako se i sam skrivao u selima od kud su naknadno stanovnici protjerani. Etničko čišćenje svih mjesta, događalo se prema njegovoj ocjeni – prema istom obrascu.

Na kraju iskaza Sejmenovića, kojem je ovo bio deveti iskaz na Haškom sudu, tužiteljstvo je u dodatnom ispitivanju pustilo video snimak reportaže novinara Dragana Božanića sa svjedokom Sejmenovićem, u vrijeme dok je bio u zatočeništvu u Trnopolju.
Tom prilikom je Sejmenović morao govoriti u propagandne svrhe bosanskih Srba navodeći „kako nije riječ o koncentracionim logorima“ već o centrima za prihvat ljudi zbog njihove sigurnosti u koje su sami došli.

Uz to Božanić je navodio Sejmenovića da mu pričao o naoružavanju Bošnjaka, vjerskom ratu i slično – kako bi opravdao postupke vojno-političkog vodstva bosanskih Srba.
Sejmenović je opisao kako je u Omarskoj, gdje je i sam prebijan, često viđao vojnike VRS-a.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00
Direktan link

Suđenje Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se u četvrtak iskazom bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a za sektor Sarajevo - egipatskog generala Husseina Ali Abdel-Razeka.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG