Dostupni linkovi

Mladićev tjelohranitelj o "evakuaciji Srebrenice"


Žarko Cvijić
Žarko Cvijić

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj tjedan je saslušan Žarko Cvijić, koji je izbijanjem rata 1992. godine postavljen za Mladićevog osobnog pratitelja, odnosno tjelohranitelja. Nakon što je kao svjedok obrane Cvijić opisao svog bivšeg šefa Mladića - kao blagog i poštenog čovjeka, grube vanjštine, koji nikada nije imao osobnu korist u ratu, Cvijića je tužiteljstvo suočilo s dokazima o genocidnoj namjeri optuženog - da ubije muškarce u Srebrenici.

Tužiteljica Carolyn Edgerton je u unakrsnom ispitivanju suočila Cvijića s događajima u Srebrenici 1993. godine, kada je prema dogovoru s međunarodnim snagama UN-a dozvoljeno jednom konvoju sa ženama i djecom, da izađu iz Zaštićene zone. Cvijić je tada bio pratitelj generala Mladića pa ga je tužiteljica suočila s događajima kojima je nazočio.

"Snage vojske bosanskih Srba su provjeravale svaki kamion i tražile muškarce - vojno sposobne muškarce. Jel' tako?", ispitivala je tužiteljica.

Cvijić je potvrdio kako su u vozilima kojima je dozvoljeno izaći iz Srebrenice - bili samo žene i djeca - uglavnom bez muškaraca. To prema tužiteljstvu pokazuje namjeru da se bošnjački muškarci zadrže u Srebrenici kako bi kasnije bili ubijeni, što se i dogodilo dvije godine kasnije.

"Gospodine Cvijiću, vojno sposobnim muškarcima nije bilo dozvoljeno da izađu iz Srebrenice jer su trebali biti ubijeni. Nije li tako?", suočila je svjedoka obrane Edgerton.

"Ne znam", odvratio je Cvijić.

Naređenje: svi koji imaju oružje - da se ubijaju

Kako bi potkrijepila stav tužiteljstva Edgerton je pokazala i nekoliko presretnutih razgovora starješina Drinskog korpusa VRS-a iz 1993. godine u kojima su prenosili naređenja generala Mladića u vezi napada na Zaštićenu zonu Srebrenica - kao i postupanju sa zarobljenicima.

"Tu se kaže - saznali smo tekst Mladićeve naredbe koji glasi: tijekom dana da se osvoji selo Potočari, sjeverno od Srebrenice. Da snage VRS-a oko Srebrenice krenu u napadna djelovanja kako bi danas ili sutra ušle u grad. Svi koji imaju oružje - da se ubijaju. Ranjenici i civili da se izvedu iz grada", stajalo je u presretnutom razgovoru oficira VRS-a.

Optuženi general Mladić iznervirao se tijekom unakrsnog ispitivanja Cvijića od strane optužbe pa je zbog glasnog govora ponovno izbačen iz sudnice u koju je vraćen na početku iskaza idućeg svjedoka.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavlja se idući tjedan.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG