Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: O čišćenju formacija od Bošnjaka i Hrvata


Stojan Malčić, svjedok obrane
Stojan Malčić, svjedok obrane

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom njegovog bivšeg kolege - načelnika kadrovskog (personalnog) odjeljenja u Glavnom štabu VRS-a Stojana Malčića.

Svjedok se, inače, bavio isplatom plaća oficirima vojske bosanskih Srba koje su stizale iz Srbije, a za potrebe obrane je izjavio - kako su sve vojne akcije VRS-a napravljene u skladu s međunarodnim propisima. Haško tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju pak pokazalo - kako su vojne jedinice prilikom stvaranja Vojske Republike Srpske (iz JNA) očišćene od Bošnjaka i Hrvata - kao i sve institucije i tvrtke koje su preuzete od srpskih vlasti u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Malčić je kao svjedok obrane ustvrdio da nije dobio dokument o otpuštanju oficira bosanskih Srba iz Jugoslavenske narodne armije, JNA ukoliko ne prijeđu u Vojsku Republike Srpske. Također se trudio osporiti dokument tužiteljstva u kojem general Mladić upućuje sve oficire hrvatske i bošnjačke nacionalnosti - na godišnji odmor, ustvrdivši da su stvari drugačije izgledale u stvarnosti - od toga što je na papiru. Kako je pak izgleda stvarnost u Bosni i Hercegovini 1992.godine - Malčića je pak podsjetio haški tužitelj Edward Jeremy (Džeremi).

"Gospodine Malčić jeste li znali da je u to vrijeme na tisuću civila muslimana i Hrvata u Ključu, Sanskom Mostu, Prijedoru i drugim područjima - gubilo svoje poslove i domove? Jeste li znali za to?", ispitivao je tužitelj.

"Nisam tada", odvratio je svjedok, prepričavajući navodne riječi generala Mladića iz spornog vremena - kako su oficiri Bošnjaci i Hrvati poslani na odmor od mjesec dana kako bi popričali s obitelji i razmislili - gdje žele biti.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:36 0:00
Direktan link

Na svjedokovo poricanje paralele etničkog čišćenja općina u kojima su bosanski Srbi preuzeli vlast, s čišćenjem hrvatskih i bošnjačkih oficira iz novostvorenog 1. krajiškog korpusa VRS-a, reagirao je i optuženi general Mladić. Pri tom je zaradio upozorenje predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea, što je već postala uobičajena praksa u sudnici.

"Gospodine Mladiću, još jedan znak poput uzdignutog palca i pratiti ćete suđenje van sudnice. Je li Vam to jasno?", ljutito je upozorio sudac, priprijetivši kasnije i da će podići zastor između optuženog i sudske publike kako ni s njom ne bi mogao komunicirati.

Najviše Mladićeve ocjene za kasnije osuđenike

Budući da se svjedok Malčić bavio i ocjenom oficira unutar VRS-a, tužitelj Jeremy je za vrijeme njegovog iskaza predočio i dokumente u kojima je general Mladić unio najviše ocjene za generala Dragomira Miloševića, osuđenog na 29 godina zatvora zbog terora Sarajlija te za generala Radislava Krstića, osuđenog na 35 godina zbog srebreničkog genocida.

"Meni to nije poznato jer ni na koji način nisam sudjelovao u pisanju ove ocjene. Niti sam dao bilo kakvo svoje mišljenje ili prijedlog. Ovo su pisale druge starješine. Moj pretpostavljeni starješina je popunio prve podatke, one personalne, a ovo drugo je pisao general Mladić", skinuo je odgovornost sa sebe svjedok.

Kao zadnji svjedok obrane za ovaj tjedan izveden je Vladimir Lučić, još jedan oficir VRS-a koji je sudjelovao u sarajevskoj opsadi, tijekom koje je ubijeno oko 11 i pol tisuća građana.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG