Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: O istrazi srebreničkih masovnih grobnica


Thomas Parsons svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 9. srpanj 2013.
Thomas Parsons svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 9. srpanj 2013.
Upravo u tjednu godišnjice srebreničkog genocida, haško tužiteljstvo ušlo je u zadnju fazu dokazivanja tog zločina na suđenju bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Nakon brojnih očevidaca i žrtava koje su preživjele masovna pogubljenja kao svjedok optužbe s iskazom je počeo Thomas Parsons, liječnik iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Kao voditelj komiteta za forenzičke istrage, sudu je opisao metodologiju utvrđivanja identiteta pogubljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, čiji su ostaci pronađeni u više masovnih grobnica.

Put za Čančare, farma Branjevo, kao i podrinska grobnica – samo su neka od masovnih stratišta ljudi iz Srebrenice koje je tijekom više godina istraživala Međunarodna komisija za nestale osobe. Američki liječnik je opisao proces DNA testiranja, korišten za utvrđivanje identiteta žrtava, prvo u Banja Luci te nakon toga dodatno u Sarajevu.

Također arheološka i antropološka istraživanja pronađenih predmeta kod žrtava, poput poveza na očima i rukama.

„Ovo su predmeti sakupljeni nakon iskopavanja ove masovne grobnice i pretpostavlja se da pripadaju ovoj masovnoj grobnici. Najčešće su lično vezani za njihovo zatočeništvo i smrt“, naveo je Parsons.

Naime pronađeni povezi na očima i rukama, potkrepljuju forenzičke nalaze - da su žrtve većinom pogubljene, a ne stradale u borbama, kako to često prikazuje obrana.

Kako bi pokazalo da nije bilo manipulacija u istragama srebreničkih pogubljenja, pogotovo u broju preko 7000 žrtava o kojem govori optužnica, tužiteljstvo je prikazalo izvještaj Međunarodne komisije za nestale osobe, napravljen između 2001. i 2008. godine. Doktor Parsons je pri tom pojašnjavao više suvremenih metoda identifikacije žrtava, na temelju kojih je napravljen izvještaj.

„Kao stopostotno točan način identifikacije kod velikog broja nestalih osoba na području bivše Jugoslavije. Izuzetno diskriminatornog karaktera, to sparivanje vrši se kroz usporedbu s rodbinom nestalog“, pojašnjavao je sucima postupak DNA analize.

Doktor Parsons potvrdio je u svom iskazu kojeg je prošle godine dao na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću – kako je do sada eshumirano oko 6800 žrtava ubijenih u srpnju 1995. godine, većinom identificiranih.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića je pokušala dovesti u pitanje nalaze istraga ICMP-a, pokušavajući prikazati da one ne pokazuju uzrok smrti žrtava pronađenih u masovnim grobnicama.

Iako je napomenuo, da se on bavio identifikacijom žrtava, ostali istražitelji iz ICMP-a istraživali su i ostale okolnosti i karakteristike fizičkih trauma tijela - poput uzroka smrti, o čemu će dokumenti postati dio „povijesnih spisa“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:17 0:00
Direktan link

Doktor Parsons će iskaz dovršiti u srijedu, a u nastavku suđenja očekuje se još nekoliko iskaza u vezi srebreničkih istraga, od kojih najnovije potvrđuju da broj ubijenih prelazi 8000.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG