Dostupni linkovi

O otpuštanju Hrvata i Bošnjaka u Prijedoru


Boško Mandić
Boško Mandić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Boško Mandić, potpredsjednika Izvršnog odbora Srpske skupštine Prijedora, jedne od općina u Bosni i Hercegovini, gdje je prema optužbi - 1992.godine počinjen genocid.

Mandić je kao svjedok obrane u dodatnom ispitivanju naveo – kako je Krizni štab Prijedora izbijanjem sukoba odbio otpustiti s ključnih pozicija u općini građane nesrpske nacionalnosti prema naređenju centralnih vlasti bosanskih Srba. Tužiteljstvo ga je pak suočilo s dokazima – da se otpuštanje sprovelo, kao i druge diskriminirajuće odluke – čim su se lokalne vlasti pomirile sa središnjicom.

Haški tužitelj Alan Tieger osporavao je tvrdnje Mandića – kako nije bilo dobre komunikacije između centralnih i lokalnih vlasti bosanskih Srba, ukazujući na koordinirani progon protiv Hrvata i Bošnjaka u općinama koje su se željele preuzeti 1992.godine. Neprovođenje određenih odluka središnjice u Prijedoru, prema optužbi se dogodilo – zbog političkog sukoba lokalnih lidera Srpske demokratske stranke, SDS-a sa središnjim vlastima tzv.Autonomne regije Krajina.

S druge strane svjedok obrane Mandić, kao prijedorski dužnosnik – pravdao je neizvršavanje diskriminirajućih odluka – humanitarnim razlozima.

Jer jednostavno nismo željeli dirati ljude koji su lojalni, koji su...koji rade svoj posao – nismo ih htjeli dirati. Između ostalog i to je bio razlog odbijanja odluke ARK-a.“, tvrdio je svjedok.

Provođenje diskriminirajućih odluka središnjice

Tužitelj Tieger pokazao je potom odluku kojom je Krizni štab Prijedora počeo izvršavati baš sva naređenja ARK-a u vezi zauzete općine, čim je izglađen sukob SDS-ovaca, polovicom 1992.godine. Između ostalog izvršeno je i smjenjivanje svih Bošnjaka i Hrvata s ključnih funkcija u općini i lokalnim tvrtkama, što je prema tužiteljstvu – bio jedan od elemenata progona.

„Ovo znači pokazuje da kakve god tenzije između Kriznog štaba ARK-a i Kriznog štaba Prijedora su možda postojale, da su početkom srpnja te tenzije razrješene i da je Krizni štab Prijedora opet sprovodio odluke Kriznog štaba ARK-a. Jel' tako?“, suočavao je tužitelj.

Tužitelj suočava svjedoka s odlukom o otpuštanju nesrpskih građana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:56 0:00
Direktan link

Tako je, navjerovatnije da jeste. Mislim, ja se sad ne mogu sjetiti koliko je to trajalo, ali očegledno je da ovaj dokument govori da je tako.“, priznao je svjedok, koji je drugi dan iskaza spremnije odgovarao na sporna pitanja, nakon što je prvog dana upozoren – da bi laganje moglo prouzročiti kaznu do 7 godina zatvora.

U zadnjem radnom sudskom danu ovoga tjedna - suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka na sjednici zatvorenoj za javnost, budući da se vjerovatno radi o još uvijek djelatnoj vojnoj osobi.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG