Dostupni linkovi

O „samoorganiziranju“ srpskog naroda u Foči


Dragan Milanović
Dragan Milanović

Nakon izvođenja oko 25 svjedoka u vezi osporavanja terora nad stanovništvom Sarajeva, obrana zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića počela se baviti osporavanjem odgovornosti optuženog za genocid u više bosanskohercegovačkih općina na početku rata 1992.godine.

Kako bi skinuo zapovjednu odgovornosti s političkog i vojnog vodstva bosanskih Srba Dragan Milanović, bivši zapovjednik voda u fočanskom naselju Ćerezluk, kao svjedok obrane je dao iskaz o lokalnom samoorganiziranju Teritorijalne obrane (TO) bosanskih Srba u Foči, jednoj od općina u kojoj je prema optužnici – progon građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti – dosegnuo razmjere genocida.

Nakon glavnog iskaza o navodnoj samoobrani srpskog naroda u Foči 1992.godine, svjedoka Milanovića je haško tužiteljstvo suočilo sa snimkom interviewa Miroslava Stanića, lokalnog vođe Srpske demokratske stranke, SDS – u kojem je otkrio pred kamerama tajni plan naoružavanja i formiranja dobrovoljačkih jedinica, godinu dana prije izbijanja sukoba.

Miroslav Stanić, snimak iz 1994.
Miroslav Stanić, snimak iz 1994.

Srpska demokratska stranka je vrlo brzo formirala 8 bataljona, koji su vodili, a i sada neki vode – rezervni srpski oficiri u to vrijeme (JNA). Radila je na vojničkoj organiziranosti i materijalnom osiguranju tih bataljona. Dajem u javnost – prilikom smotre jednog tog bataljona na planini Zlataj – Srbi sa svojim srpskim obilježjima...naravno u potpunoj ilegali, znači radilo se o 1991.godini u mjesecu srpnju.“, govorio je Stanić u interviewu srpskim medijima.

Svjedok: Stanić se samo hvalio

U glavnoj izjavi kao svjedok obrane Milanović je svaljivao krivnju na muslimanske ekstremiste za izbijanje sukoba u Foči, koji je rezultirao s gotovo 3000 žrtava. Tako da je pokušao ublažiti značaj Stanićevih riječi, nakon što je s njima suočen od strane haške tužiteljice Kamile Bajbls (Camille Bibles).

„Kada kažete – samoformirani, je li koristite tu frazu na način na koji ju koristi gospodin Stanić?“, upitala je tužiteljica.

„Ja sam Vam rekao da nisam bio pripadnik Srpske demokratske stranke nikad i nisu mi poznate njihove radnje. A poznavajući gospodina Stanića i osobno, mislim da je ovo više rekao književno – da bi zadivio, čini mi se da je ovo RTRS 1994.godina koliko sam ja mogao razumijeti, slušateljstvo – nego što je to bilo blizu istini.“, pokušao je opravdati Stanićeve podatke – kao hvalisanje, a ne ono što se stvarno dogodilo.

VIDEO LINK: Dio iskaza Milanovića

Dokument JNA o predratnom naoružavanju i obuci srpskog stanovništva

Kako bi dodatno osporila tvrdnje Milanovića o samoorganiziranju srpskog naroda u Foči, bez navodnog vodstva vojno-političkog vrha bosanskih Srba, tužiteljica Bajbls je predočila i dokument iz Četvrtog korpusa Jugoslavenske narodne armije, JNA – u kojem se govori o predratnom formiranju dobrovojačkih jedinica i naoružavanju oko 6 tisuća muškaraca srpske nacionalnosti u općini i okolici do ožujka 1992.godine.

„Ne znam kakve su ovo procjene Vojske Jugoslavije – je li ovo bila neka procedura bila? O ovome stvarno ne znam ništa.“, odvratio je svjedok tvrdeći i dalje da su se srpske snage u Foči samoorganizirale „od komšija i poznanika“.

Kao jedan od idućih svjedoka obrane najavljen je Milutin Vujičić, jedan od čuvara logora u sportskoj dvorani Partizan u Foči, koja je prema optužnici bila jedan od više zatočeničkih objekata, gdje su 1992. godine sistematski silovane djevojčice i žene nesrpske nacionalnosti.

VIDEO LINK:Dokumentarni film Haškog suda o ratnim zločinima u Foči

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG