Dostupni linkovi

Sklonište ili mučilište za žene?


Milutin Vujičić u sudnici 17. srpnja 2014.
Milutin Vujičić u sudnici 17. srpnja 2014.

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milutina Vujičića, jednog od prvih čuvara logora u sportskoj dvorani Partizan u Foči, koja je prema optužnici bila jedan od više zatočeničkih objekata, gdje su 1992. godine sistematski silovane djevojčice i žene nesrpske nacionalnosti.

Nakon što je Vujičić kao svjedok obrane naveo da je sporni logor bio „prihvatilište za žene zbog njihove sigurnosti“ od sukoba, haško tužiteljstvo ga je suočilo s dokazima koji pokazuju – da ih se tamo protupravno zatočilo, čega su bile svjesne i vojne vlasti bosanskih Srba.

Prema Vujičićevom iskazu – Bošnjaci i Hrvati su dobrovoljno otišli iz Foče, a ne jer su ubijani, zatočavani i zlostavljani – kako navodi optužnica. Za čak 13 razrušenih džamija svjedok je dao objašnjenje – da su većinom stradale tijekom bombardiranja NATO snaga 1995.godine.

Logor za žene, djecu i starce u sportskoj dvorani Partizan – nazvao je skloništem, a logor za muškarce u KP Domu – privremenim smještajem. Vujičić je ustvrdio da je optuženi general Mladić uveo dodatan red u Foči polovicom 1992.godine – kada se tamo pojavio kao zapovjednik VRS-a.

„Dolazio je i Ratko Mladić u Foču i sredio stanje potpuno, onako kako treba. I kako treba da se ponaša vojska ta buduća Vojska Republike Srpske“, naveo je svjedok.

Uklanjanje zatočenih civila zbog komisije

Tužiteljica Kamil Bajbls (Camille Bibles) je potom u unakrsnom ispitivanju suočila Vujičića s naređenjem lokalnog oficira VRS-a Marka Kovača – da se nakon 4 mjeseca iz zatočeničkih objekata uklone žene, djeca i starci – zbog posjete međunarodne komisije.

„Ukoliko su te žene tamo držane radi vlastite zaštite zbog čega je onda pukovnik Kovač smatrao da je potrebno da ih skloni kako ih ne bi vidjela komisija koja je dolazila u posjetu, da ih ne bi otkrila?“, upitala je Bajbls.

„Taj dokument ovdje prvi put pred sobom vidim i meni nije poznat. Ali znam da su žene koje su prve prihvaćene u Partizanu – otišle na sasvim drugi način. A koja je ovo grupa žena meni nije poznato“, odgovorio je svjedok, ograđujući se od svega što se u logoru događalo nakon prva 4 dana od njegovog osnivanja, koliko je tamo stražario u travnju 1992.godine.

VIDEO: Dio iskaza Vujičića

Podsjetimo, prema nizu presuda iz međunarodnog i domaćeg pravosuđa – vojnici VRS-a su svakodnevno dolazili u sportsku dvoranu Partizan i odvodili žene i djevojčice koje su potom višestruko silovane i mučene pa čak i zadržavane u seksualnom ropstvu. U logoru KP Dom svakodnevno su pak premlaćivani zatočeni muškarci, od kojih je nekoliko stotina od tamo nestalo.

VIDEO Dokumentarni film: Kraj nekažnjivosti - seksualno nasilje pred Tribunalom

Prema nalazima Istraživačko - dokumentacijskog centra u Foči je ubijeno i nestalo oko 2800 ljudi, većinom bošnjačkih civila.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine nastavlja se u petak iskazom 26.po redu svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG