Dostupni linkovi

Svjedok obrane promijenio iskaz o vojsci u Prijedoru


Ostoja Marjanović u sudnici 9. studenog 2015
Ostoja Marjanović u sudnici 9. studenog 2015

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ostoje Marjanovića, ratnog direktora rudarskog kompleksa Ljubija, čiji su objekti, poput onih u Omarskoj, korišteni za zatvaranje, mučenje i ubijanje prijedorskih Hrvata i Bošnjaka 1992.godine.

Marjanović je kao svjedok obrane generala Mladića pokušao skinuti odgovornost vojske bosanskih Srba za zločine u Prijedoru, nakon čega ga je tužiteljstvo podsjetilo na njegov prijašnji haški iskaz – u kojem je - odgovornost sa civilnih vlasti prebacivao upravo na vojsku, kao i policiju.

Kada je 2003. godine svjedočio u obranu ratnog predsjednika prijedorskog Kriznog štaba Milomira Stakića, Marjanović je kao svjedok ustvrdio da je vojska bosanskih Srba bila dominantna sila koja je upravljala prijedorskim područjem 1992.godine. Među ostalim i logorom Omarska, dijelu rudnika Ljubija koji je tada vodio.

Područje Prijedora, slika iz sudnice
Područje Prijedora, slika iz sudnice

No kao svjedok Mladićeve obrane Marjanović je to pokušao osporiti, tvrdeći da se sjeća samo uloge policije.

Centar javne bezbjednosti sam sto posto siguran, za vojsku nisam siguran, ali je moguće. JNA u to vrijeme“, ogradio se svjedok obrane.

Prebacivanje odgovornosti s VRS-a na policiju, a nakon suočavanja s prethodnim iskazom – na Jugoslavensku narodnu armiju –– primijetio je i tužitelj Arthur Traldi. Zato je i podsjetio Marjanovića – da je vojska bosanskih Srba VRS, formirana već iz Jugoslavenske narodne armije, JNA - neposredno prije zauzimanja Prijedora.

Vidim da želite reći da se radi o JNA, no Vi znate da je do kraja svibnja 1992.godine – vojska koja se nalazila u Prijedoru je bila VRS, zar ne?“, suočio je svjedoka tužitelj u unakrsnom ispitivanju.

Ja ne znam to.“, poricao je svjedok, u to sporno vrijeme 1992.godine – istaknuti član lokalnog SDS-a (Srpska demokratska stranka) u Prijedoru.

Za masovne grobnice „čuo tek u Haagu“

Marjanović je osporavao i da je znao za pokapanja ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti u Tomašicu, dio rudnika Ljubija – koji je u ratno vrijeme bio pod njegovom upravom.

Tvrdio je kako se bavio jedino problemom vraćanja posuđene mehanizacije rudnika, no i u vezi toga je poricao da je znao – da se ona koristi za uklanjanje tragova masovnih zločina, poput ubojstva stotina zarobljenika na Korićanskim stijenama.

„Ja sam svjedočeći ovdje 2003.godine na karti vidio – da je ne samo Tomašica, već i Jakarina Kosa ili Jerkovača – također masovna grobnica“, ustvrdio je svjedok obrane, pokušavajući prikazati da bez informacija s Haškog suda – ne bi bio svjestan masovnih zločina u Prijedoru i uloge rudnika kojim je upravljao.

Iza iskaza Marjanovića, na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995) obrana generala Mladića će kao svjedoka izvesti Savu Štrbca, ratnog tajnika tzv.krajinske vlade u Hrvatskoj.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Marjanovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG