Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedok prebacuje odgovornost


Ratko Mladić u Hagu
Ratko Mladić u Hagu

Na haškom suđenju Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine i genocid u BiH, iskaz je dovršio Milenko Rajak, koji je kao svjedok obrane poricao odgovornost srpskih snaga za sukob u Rogatici, općini u kojoj je, prema optužnici, 1992. počinjen progon nesrpskog stanovništva. Rajak je, kao pripadnik Rogatičke brigade VRS-a, prebacivao odgovornost za sukob na bošnjačko stanovništvo, nakon čega ga je u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo sa dokazima koji pokazuju da je njegova jedinica prije zauzimanja Rogatice prethodno učestvovala i u preuzimanju nekih drugih općina.

Haški tužitelj Arthur Traldi suočio je svjedoka Rajaka s dopisom zapovjednika Rogatičke brigade VRS-a Rajka Kušića, u kojem opisuje - da je njegova lokalna jedinica počela s djelovanjem nekoliko mjeseci prije izbijanja rata i formiranja Vojske Republike Srpske. I to nakon štu su aktivisti Srpske demokratske stranke, SDS-a, organizirali zajedno sa, kako je navedeno, patriotskim oficirima iz Jugoslavenske narodne armije, JNA, logističku potporu i obuku.

„Gospodin Kušić kaže ta jedinica je i prva organizovana formacija srpske vojske na opštini Rogatica, koja se izmješta i locira na plato Borika 3, marta 1992. godine. On tu opisuje početak formiranja Srpske teritorijalne odbrane opštine Rogatica. Tačno?“, pitao je tužitelj Traldi

Rajak: Da

Rajak, dugogodišnji predsjednik lokalne boračke organizacije, poricao je pritom da je znao za prethodne operacije Rogatičke brigade prije zauzimanja Rogatice u svibnju 1992. godine, no pritom ih je s druge strane - i opravdavao.

Tužitelj: Tokom godina koje ste proveli kao član udruženja rogatičkih veterana, nikad niste čuli da su se neki drugi borci iz Srpske teritorijalne odbrane, a kasnije brigade, borili u Višegradu?

Rajak: Da, kasnije jesam.

Tužitelj: Znači sada znate da se Srpska teritorijalna odbrana iz Rogatice takođe borila, uečsvovala u operacijama i na tertoriji nekih drugih opština, npr. u Višegradu, zar ne?

Rajak: Pošto mi dijelom graničimo sa opštinom Višegrad, išli su da štite i naša sela.

U glavnom iskazu, kao svjedok obrane, Rajak je poricao da je u Rogatici nakon njezinog zauzimanja počeo sistematski teror protiv bošnjačkog stanovništva, tvrdeći da su u zatočeničkim centrima Rasadnik i Škola „Veljko Vlahović“, zatočeni ratni zarobljenici, a ne civili nesrpske nacionalnosti. Suočen od strane tužiteljstva sa dokumentom prema kojem je u logoru držana i starica od 100 godina, kao i više ženskih osoba - Rajak je naveo kako o tome ništa ne zna, jer tamo nije nikad ni bio.

„Pa meni nije poznato. Nisam nikada bio prisutan pošto i fizički nismo mogli biti jer je cijeli grad bio blokiran od strane muslimanskih snaga, a mi smo bili južno od grada Rogatice udaljeni nekih do 10 kilometara“, rekao je Rajak

Podsjetimo, o zločinima i rasprostranjenom iživljavanju nad zatočenicima u logorima Rasadnik i Škola „Veljko Vlahović“ iskaz je dalo više preživjelih svjedoka, za potrebe haške optužbe. Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se idući tjedan iskazima novih svjedoka haške obrane generala Mladića.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG