Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedok u suzama opisao rastanak s ocem


Elvedin Pašić na suđenju Ratku Mladiću, 9. srpanj 2012.
Elvedin Pašić na suđenju Ratku Mladiću, 9. srpanj 2012.
Na Haškom sudu je počelo izvođenje dokaza protiv bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, nakon 2 mjeseca suspenzije suđenja. Kao prvi svjedok optužbe iskaz je dao Elvedin Pašić iz općine Kotor Varoš, koji se spasio od egzekucije između 150 i 200 ljudi kod mjesta Grabovica.

Njegovim svjedočenjem tužiteljstvo je željelo prikazati obrazac postupanja 1992. godine sa stanovništvom nesrpske nacionalnosti u dvadesetak općina u kojima je rukovodstvo bosanskih Srba preuzelo vlast.

Elvedin Pašić je morao pobjeći iz svog sela Hrvaćani kada je imao 13 godina polovicom 1992. srpske snage su granatirale selo, a Pašić je zajedno s majkom krenuo u bijeg. Uz put su sreli i ostale civile, a svjedok je posebno zapamtio jednu djevojčicu.

„Ona se okrenula i vidjela da je imala rupe u svojoj odjeći. Na svu sreću meci je nisu pogodili“, prisjetio se svjedok.

Uspjevši pobjeći Pašić je s majkom lutao okolnim selima par mjeseci, a pri susretu s nekim srpskim susjedima i vojnicima bilo je i neugodnih situacija, kao i pitanja.

„Zašto se vi balije krećete ovuda. Naši vojnici ginu u Večićima. A vi imate hrabrost da dođete i idete kroz naše selo“, glasile su neke od uvreda.
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala, 9. srpanj 2012.
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala, 9. srpanj 2012.

Pašić i njegova majka odlučili su se vratiti u Hrvaćane budući da nisu htjeli ugroziti ljude u susjednim selima kojima je bilo zabranjeno primiti ih. No u rodnom mjestu ih je dočekao samo zadah smrti i potpuno uništeno te popljačkano selo.

„Kada smo došli do kuće, kuća je bila potpuno spaljena. Ništa tamo nije ostalo. Imali smo frižider, televizore...sve je nestalo“, naveo je Pašić.

Svi mještani koji nisu pobjegli iz mjesta bili su ubijeni, posvjedočio je u suzama prvi svjedok na suđenju generalu VRS-a Mladiću.

„I onda smo ustanovili da su svi koji su ostali spaljeni. Samo je jedan ustrijeljen“, opisao je svjedok.

Svjedok Pašić se u studenom 1992. godine uspio izvući na slobodan teritorij sa ženama i djecom dok su muškarci, među njima i njegov otac i ujak, izdvojeni od strane srpskih snaga, nakon čega im se izgubio svaki trag. Potresan svjedokov opis rastanka sa zatočenim ocem rasplakao je i sudsku prevoditeljicu.

„Pogledao sam i vidio sam s desne strane, na drugom katu....ruka. Ruka koja je mahala. Nisam vidio tijelo, ali sam vidio ruku kako maše. I tu ruku vidim u mojim snovima“, prisjetio se svjedok najtežih trenutaka u životu.

Iskazom prvog svjedoka tužiteljstvo je željelo dati uvod u dokazivanje optužbi za etničko čišćenje koje je u nekim općinama dosegnulo razmjere genocida. Iskaz drugog svjedoka Davida Harlanda, šefa civilnog sektora misije UN u Bosni i Hercegovini koji se tijekom rata više puta susreo s Mladićem, pokriće optužbe za artiljerijske i snajperske napade na sarajevske civile, zaštićenu zonu Goražde, talačku krizu s osobljem UN-a i događaje u Srebrenici.

Drugi tjedan uvodnog segmenta dokaznog postupka posvetiti će se pak samo događajima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, najvećem masovnom pogubljenju nakon 2. svjetskog rata.

Mladić se, podsetimo, tereti za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata: etničkom čišćenju na početku rata, teroru nad Sarajlijama, uzimanju međunarodnih promatrača za taoce te genocidu u Srebrenici.

Prije početka ročišta u ponedjeljak Mladićev odvjetnički tim tražio je ponovno odgodu i prekid suđenja u trajanju od šest mjeseci, no predsjedavajući sudac Alphons Orie je to odbio.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG