Dostupni linkovi

Zadnji svjedok prije pauze osporavao napade na Sarajlije


Savo Simić
Savo Simić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Savo Simić, bivši načelnik artiljerije u 1. Sarajevskoj motoriziranoj brigadi, unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, jedinice čija su dvojica zapovjednika osuđena na dugogodišnje kazne zatvora – zbog terora Sarajlija.

Simić je kao svjedok obrane osporavao namjerne napade na civile, nazivajući izvještaje koji govore drugačije – propagandom. On je zadnji ispitan svjedok prije jednomjesečne pauze u suđenju.

Haški tužitelj Adam Weber suočio je pukovnika Simića s izvještajem zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomira Miloševića – koji potvrđuje masovnu upotrebu teške artiljerije po Sarajevu, kao i izvještaj njegovog drugog zapovjednika Stanislava Galića – o pretjeranom korištenju municije u napadima.

Tužitelj Weber je pokazao i naređenje za višesatno otvaranje artiljerijske vatre po gradu te pročitao izvještaj međunarodnih promatrača UN-a iz rujna 1992. godine o neselektivnim napadima na Sarajevo.

„U opisu događaja za ovaj dan stoji – na tisuće stanovnika koji su pješice išli na posao ili koji su bili izvan svojih domova da bi uživali na suncu, zatečeni su intenzivnim, cjelodnevnim salvama intenzivne topničke i tenkovske vatre, od kojih su neke izazvale požare u domovima na manje od 200 metara od Glavnog štaba Ujedinjenih naroda. Napadi su počeli u 10 sati u jutro, javljeno je da je tijekom dva sata poginulo najmanje 20 ljudi, a da ih je oko 60 bilo ranjeno. Kraj citata“, citirao je tužitelj primjer samo jednog dana otvaranja neselektivne vatre na Sarajlije.

Svjedok: Medijski napisi i izvještaji UN-a su propaganda

Iako je potvrdio da su snage Sarajevsko-romanijskog korpusa koristile municiju više nego je to potrebno – Simić je kao svjedok obrane ustrajao – da su gađani isključivo vojni ciljevi, a ne civilni, kao i da su se srpske snage samo branile, a ne napadale.

„Mi smo uporno branili svoje obrambene položaje, da bi se spriječio proboj, zbog zaštite srpskog stanovništva“, poricao je svjedok obrane iako je suočen s naređenjima pretpostavljenih o ofanzivnim napadima na razne dijelove Sarajeva.

Pri tom je osporavao i izvještaje međunarodnih promatrača UN-a, kao i medijske članke o pogibiji građana, kojih je za vrijeme troipogodišnje opsade ubijeno oko 11 i pol tisuća.

„To što su se stvari odigravale neposredno nakon izdavanja tog naređenja – ne znači da nisu ti napadi i isprovocirani. Ovo je propaganda muslimanske štampe i televizije koji su vješto iskoristili – prvo djelovanje pa onda iskoristili gađanje civilnih objekata, što su nebrojeno puta činili tijekom rata. Ja drugi odgovor nemam“, poricao je istinitost izvještaja o napadima na Sarajlije, dok je u završnici unakrsnog ispitivanja osporavao tvrdnje tužitelja o nepreciznosti improviziranih avio-bombi od nekoliko stotina kilograma, koje su također ispaljivane s položaja VRS-a na grad.

Simić je zadnji ispitani svjedok prije jednomjesečne pauze u suđenju zbog pripreme za izvođenje dokaza optužbe u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica i ponovnog otvaranja dokaznog postupka tužiteljstva. Generala Mladića, koji u petak nije bio u sudnici zbog posjete u pritvoru, optužba povezuje s Tomašicom budući da je u svoj ratni dnevnik, koji je iskorišten kao dokaz – unio broj od više tisuća zakopanih žrtava u prijedorskom rudniku.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastavit će se 22. lipnja ove godine.

VIDEO LINK: Dio iskaza Simića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG