Dostupni linkovi

O opravdanjima za Srebrenicu i komunikaciji VRS-a preko Beograda


Milenko Jevđević u sudnici 18. veljače 2015.
Milenko Jevđević u sudnici 18. veljače 2015.

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milenka Jevđevića, bivšeg zapovjednika bataljona veze u Drinskom korpusu VRS-a, jednoj od jedinica koje su sudjelovale u zauzimanju Srebrenice 1995.godine i prema optužbama – genocidu nad oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Jevđević je kao svjedok obrane došao opisati navodne razloge zbog kojih su snage bosanskih Srba napale Zaštićene zone UN-a Žepu i Srebrenicu, odnosno osporiti optužbe o genocidnom planu prema bošnjačkom stanovništvu – podupiranjem teze kako se zauzimanje dogodilo nakon neuspješne demilitarizacije snaga Armije Bosne i Hercegovini (ARBiH).

Diverzantske grupe (ARBiH) iz Srebrenice i Žepe su se kretale kroz zonu odgovornosti VRS-a prema Tuzli i Kladnju. Glavni problem koji smo imali od tih grupa su bile njihove zasjede i diverzije – nanošenjem prepada sa ciljem da vežu glavninu naših snaga i prisile nas na mukotrpno pretresanje terena, da nas zadrže na tom frontu.“, opisao je navodne akcije ARBiH nakon sporazuma o demilitarizaciji Žepe i Srebrenice 1993.godine, a koje su navodno uzrokovale napad 1995.godine.

Svjedok: pa i Sarajlije se poistovjećuju s Turcima

Jevđević je pri tom koristio primjedbe Drinskog korpusa VRS-a UNPROFOR-u u kojem su zabilježene prijetnje da će VRS silom riješiti nepoštivanje sporazuma, ukoliko UNPROFOR neće spriječiti izlazak naoružanih formacija ARBiH iz Srebrenice i „pljačkanje i odnošenje opreme s teritorija pod kontrolom VRS-a“.

Sudac Bakone Molote primijetio je da se u primjedbi govori o „Turcima“, a ne borcima ARBiH, na što je svjedok ustvrdio da je riječ o vojnom žargonu u kojem su se vojnici VRS-a nazivaju četnicima „i da tu nema ničega uvredljivog jer se svi u Sarajevu poistovjećuju s tim (Turskom)“.

Čak je bila velika tuča u Mostaru kad je igrala Hrvatska i Turska – između hrvatskog i bošnjačkog korpusa.“, podupirao je svoja objašnjenja Jevđević.

Komunikacija VRS-a preko Beograda

Kao svjedok obrane u glavnom iskazu je osporavao i vjerodostojnost nekih naređenja VRS-a koja optužba koristi kao dokaz napada na civilno stanovništvo zaštićenih zona – tvrdeći da su krivotvorena od strane protivničke strane, kao i neki presretnuti razgovori između oficira VRS-a.

Ako je ovo sastavio general (Milenko, zapovjednik Drinskog korpusa) Živanović njemu bi bilo neprilično da izvještava svog potčinjenog (načelnika štaba), to su moja razmišljanja.“, naveo je objašnjenje svog protivljenja izvještaju o napadu na pravac Zeleni Jadar-Jasenova i istjerivanju UNPROFOR-a s promatračkog položaja.

Također, Jevđević je osporavao i mogućnost presretanje određenih razgovora oficira VRS-a okolo Srebrenice ustvrdivši da za to nije postojala optička vidljivost. „Preko relejnog pravca Veliki Žep i Crni Vrh nije postojala optička vidljivost, nego smo morali ići okolno drugim azimutom – preko relejnog čvora Cer i preko Beograda. Prvo je išao na Cer pa tek onda na Avalu, a ovo pokazuje Veliki Žep – Avala. Taj pravac nije postojao nego je morao ići preko čvorišta Cer.“, pojašnjavao je zašto smatra da je neka presretnuta komunikacija – krivotvorena, opisavši pri tom kako je VRS tijekom rata koristila infrastrukturu Vojske Jugoslavije, odnosno države Srbije.

Jevđević, koji je inače svjedočio na više haških suđenja, iskaz na suđenju generalu Mladiću - za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) – nastaviti će u četvrtak kada će ga unakrsno ispitivati haška optužba.

VIDEO: Dio glavnog iskaza Jevđevića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG