Dostupni linkovi

Mladić vraćen iz bolnice u pritvor, nastavak suđenja iduće sedmice


Prazno mesto na kojem ianče sedi optuženik Ratko Mladić
Prazno mesto na kojem ianče sedi optuženik Ratko Mladić
Ratko Mladić, optužen za genocid i druge zločine u BiH, vraćen je u pritvor nakon što je pregledima u bolnici utvrđeno da nije potrebno dalje liječenje, pa će suđenje biti nastavljeno u ponedjeljak, saopćeno je u petak iz Haškog tribunala.

"Postupak bi trebalo da bude nastavljen u ponedjeljak ujutro unakrsnim ispitivanjem svjedoka Tužilaštva Davida Harlanda", kazala je Nerma Jelačić, glasnogovornica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju javlja BIRN Justice Report.

Nakon što mu je u srijedu pozlilo u sudnici, Mladić je prebačen u bolnicu, gdje je zadržan radi pregleda.

Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću odgođeno je i drugi dan nakon što je optuženom pozlilo.


Iskaz drugog po redu svjedoka Davida Harlanda nije tako okončan ni četvrti dan od njegovog početka. Nastavak procesa, koji je bio već zaustavljen na dva mjeseca zbog problema u objelodanjivanju dokaznih dokumenata tužiteljstva, ostao je tako i dalje pod upitnikom.

Ratko Mladić se nije pojavio u sudnici, a predsjedavajući sudac Alphons Orie morao je ponovno zaustaviti suđenje budući da vijeće nema dozvolu nastaviti s procesom bez nazočnosti optuženog. Sudac Orie je obavijestio kako je od Tajništva suda dobio informaciju da se planiraju obaviti detaljnije medicinske pretrage.

„U drugom razgovoru gospodin Petrov me obavijestio da je za jedan od tih pregleda potrebna nazočnost Mladića 24 sata pa zbog toga on neće biti u mogućnosti da nazoči suđenju danas“, izjavio je sudac.

Prvi, manji medicinski izvještaj već je napravljen, a prema argumentaciji suca Orie-a nastavak suđenja se očekuje početkom idućeg tjedna. Tada bi trebao dovršiti svjedočenje i bivši šef civilnog sektora UN-ove misije David Harland koji je u glavnom ispitivanju Mladića opisao kao ratobornog nasilnika bez ratne vizije, osim za teroriziranje civila.

Harlandu, drugom po redu svjedoku na suđenju sudac Orie se ispričao radi cijele situacije zbog koje će provesti vikend u Den Haagu.

„Nažalost, žao mi je što je ovo ovako krenulo. Ali tu ne možemo ništa promijeniti i voljeli bismo da se vratite ovdje u ponedjeljak ujutro. Ako bude bilo kakvih drugih događaja ili informacija obavijestiti ćemo Vas ako dođe do promjene u rasporedu“, najavio je sudac.

Zbog novog zaustavljanja procesa izbio je ponovno problem s rasporedom svjedoka, tako da možda dođe opet do promjene. Odnosno da umjesto britanskog generala Richarda Dannata, bivšeg zapovjednika oružanih snaga Velike Britanije, s iskazom počne medicinska sestra iz udruženja Liječnici bez granica - Christine Schmitz.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG