Dostupni linkovi

Suđenje Tolimiru: Zadnja statusna konferencija pred žalbenu raspravu PLP


Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir

Ovaj tjedan na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju održana je zadnja u nizu statusnih konferencija o stanju u žalbenom postupku bivšeg generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, osuđenog u prvom stupnju na doživotan zatvor zbog učešća u srebreničkom genocidu. Za idući mjesec zakazana je žalbena rasprava čime će završiti gotovo dvogodišnji žalbeni postupak. Nakon žalbene rasprave suci će se povući kako bi donijeli konačnu, drugostupanjsku presudu - koja se očekuje u prvom dijelu iduće godine.

Žalbeni sudac Theodor Meron je najavio kako će se žalbena rasprava u žalbenom postupku održati 12. studenog ove godine, tijekom koje će strane u postupku iznijeti argumente i odgovoriti na njih. Meron je pritom potvrdio da nema nikakvih nerješenih pitanja, kao i podsjetio na dodatne razloge održavanja statusne konferencije svakih 120 dana. Riječima sudske prevoditeljice:

„To pruža mogućnost žaliocu da izrazi svoje bojazni ili probleme u vezi sa žalbom, ili, pak, uslovima u pritvoru. A drugo, to je prilika da se žalioci obaveste, odnosno ažuriraju o pogledu statusa njihovog predmeta. Satusna konferencija također je prilika za Tribunal da ispita kakvo je mentalno i fizičko zdravlje zatočenog lica.“

Na prvostupanjsku presudu doživotnog zatvora, donesenu krajem 2012. godine, žalio se samo Tolimir, koji je od strane tužiteljstva opisan kao „oči i uši“ generala Ratka Mladića, budući da je bio sigurnosno-obavještajni oficir u Glavnom štabu VRS-a. Osuđen je u prvom stupnju kao jedan od glavnih poticatelja ubojstva najmanje 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, te je proglašen krivim za genocid u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Tijekom boravka u pritvoru Tolimir se nikada nije žalio na zdravstvene probleme, pozivajući se pritom na Boga, te izjavljujući da ne uzima nikakve tablete. Slično je odvratio sucu Meronu i ovoga puta.

MERON: Kakvo mu je zdravstveno stanje? Ukoliko želite, gospodine Tolimir, možemo preći na zatvorenu sednicu?

TOLIMIR: Pomaže Bog svima vama koji ste prisutni ovdje, moje stanje je nepromijenjeno, zdravstveno stanje, i ja ne bih imao šta da kažem vezano sa tim i ne treba zatvarati sjednicu. Hvala.“

U nalazu prvostupanjske presude utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za počinjenje genocida, prilikom čega je spomenuto - učešće Tolimira u ubojstvu vodećih bošnjačkih predstavnika u Žepi, oportuna ubojstva manjih i većih grupa zarobljenika u Srebrenici, noć užasa u UN-ovoj bazi u Potočarima, gdje su civili tako maltretirani da im nije preostalo ništa drugo nego da odu u progonstvo, te na kraju skrivanje i zakopavanje ubijenih, u čemu su sudjelovali Tolimirovi podređeni.

Žalba na tu presudu sadrži 25 osnova u kojima je Tolimir pokušao osporiti pravne nalaze i ukazati da je doživotna kazna zatvora - pretjerana. Iako se tijekom suđenja zastupao sam, Tolimir je imao pravnog savjetnika, koji će mu pomagati i prilikom žalbene rasprave, napomenuo je sudac Meron:

„Hteo bih da podsetim na odluku Žalbenog veća od 20. juna 2014. godine kojom je gospodinu Gajiću, pravnom savetniku gospodina Tolimira, odobreno da može iznositi usmene argumente u toku žalbenog postupka.“

Na žalbenoj raspravi prvi će se sucima obratiti Tolimir, kojem je za izlaganje argumentacije dodijeljeno dva sata. Isto vrijeme će iskoristiti i tužiteljstvo za odgovor na žalbu. Tolimir će na kraju dobiti pravo na repliku, kao i na osobno obraćanje sudu, ukoliko to bude želio.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG