Dostupni linkovi

Suede i Hurts zatvorili Exit festival


U Novom Sadu je završen ovogodišnji, petnaesti po redu, Exit festival. Najbolji veliki muzički festival u Evropi ove godine posetilo je više od 150 hiljada ljubiteja koncerata na otvorenom.

U ritmovima pop muzike zatvorena je kapija Petrovaradinske tvrđave nakon četiri dana kvalitetne muzike. Exit festival je ove godine posetilo više desetina hiljada ljubitelja muzike kojima je na raspolaganju bilo približno 20 bina i četristo izvođača.

Poslednje veče ostaje zapamćeno po nastupu mančesterskog sint-pop dua, Hurts. Adam Anderson i Teo Hačkraft su za svega pet godina postojanja postali bend omiljen publici širom sveta, a nakon uspešnog beogradskog koncerta iz 2011. godine, sinoć su se ponovo pojavili pred domaćnom publikom da predstave svoj poslednji album, “Exile” iz 2013. godine.

Autori hitova “Wonderful Life”, “Somebody To Die For”, “Stay”, “Sunday”, saradnje sa Kajli Minog “Devotion”, kao i možda najpoznatije obrade njenog hita “Confide in Me”, postali su svetski poznati nakon prvog albuma “Happiness” iz 2010. godine, koji je pozicioniran na top listama najboljih albuma u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Poljskoj i Finskoj, a bio je i jedan od slušanijih albuma u Srbiji i regionu. Proslavili su se niskobudžetnim spotom za pesmu “Wonderfuk Life”, koji je snimljen za svega 20 funti.

Kasnija, zvanična verzija spota, koja je, po rečima Adama i Tea, predstavljala samo nastavak prvobitne, dostigla je skoro davedeset miliona pregleda na Youtube kanalu benda.

Ubrzo su usledile i mnogobrojne muzičke nagrade i nominacije, među kojima su i NME nagrade za najbolji novi sastav i najbolji video („Sunday”), MTV, ECHO, BAMBI nagrade i mnoge druge.

Egzitaši su bili oduševljeni nastupom benda, koji je tokom koncerta nekoliko puta bacio bele ruže ka publici, čemu su se najviše obradovale devojke u prvim redovima.

Pred novosadskom publikom u ponoć se pojavio sastav Suede koji važi za ikonu novog glam roka i britanske ekscentričnosti. Oni su se proslavili širom sveta zajedno sa Oasis i Blur.

Autori slavnih hitova “Beautiful Ones”, “Trash”, “Animal Nitrate”, “The Wild Ones”, predstavili su svoje najčuvenije pesme, ali i stvari sa svog poslednjeg, šestog po redu albuma, “Bloodsports”, koji je Q časopis svrstao među najbolje albume 2013. godine. Bend je početkom devedesetih važio za “najbolji novi bend u Velikoj Britaniji”.

Dobitnici Mercury muzičke nagrade, i heroji pop rok scene devedesetih, svetsku scenu osvojili su 1993. svojim debi albumom, koji je ubrzo postao najprodavaniji debi album u Velikoj Britaniji. Sledeće izdanje, “Dog Man Star” iz 1994. osvojio je srca publike, dok je “Coming Up” iz 1996. dostigao prvo mesto najboljih albuma u Britaniji.

Nakon razilaženja 2003. godine, Suede su se nakon dugih deset godina pauze, početkom ove decenije ponovo ujedinili i napravili još jedan pop-rok biser, “Bloodsports”, izdat u martu 2013. godine.

Da je publika bila zadovoljna nastupom ovog benda potvrđuje i veliki broj fanova koji su za vreme koncerta zajedno pevali sa bendom.

Nastavak na Sea Dance festivalu u Budvi

Uprkos kiši i promenljivom vremenu koji su pratili ovogodišnji Exit festival, organizatori su zadovoljni, kaže portparolka organizacije, Jelena Galetin.

Mi smo zadovoljni. Uprkos kišnim danima samo prvog i drugog dana posetilo nas je osamdeset hiljada ljudi kojima nije smetao taj ambijent britanskog Glastonbury festivala, sa mnogo kiše i blatnjavog terena. Kako smo se uverili, svi su se lepo proveli, čak i neki od izvođača. Ja moram da istaknem da DJ elektronske muzike Skrillex toliko se oduševio publikom da je nakon svog nastupa tražio od nas da preuzme glavnu binu Dance arene, gde je nakon trećeg dana festivala, ujutro, sam puštao muziku najvernijim fanovima elektronske muzike“, objašnjava ona.

Petnaesti Exit festival se danas seli na plažu Jaz u Budvi gde će se od 15. do 17. jula održati “Sea Dance” festival, koji je nastavak novosadskog muzičkog događaja.

Na njemu nastupaju: Jamiroquai, Example live, Underworld, Klingande, Juan Atkins, Timo Maas, Roger Sanchez, Patife, Mirk Knight, Bad Copy, Darkwood Dub, Eddy Temple-Morris, Eyesburn, Lollobridgida, Kiril Djaikovski ft. TK Wonder i mnogi drugi.

XS
SM
MD
LG