Dostupni linkovi

Sumnje u napredak sa obnovljenom koalicijom


Milo Đukanović i Svetozar Marović, foto Savo Prelević
Milo Đukanović i Svetozar Marović, foto Savo Prelević

Kako će obnavljanje političkog saveza vladajućih crnogorskih stranaka uticati na povjerenje na političkoj sceni i može li se očekivati kvalitativan pomak u odnosu na integracione procese, a posebno na rezultate reformi na terenu? Ova pitanja se postavljaju nakon što je uz formiranje koalicije u Podgorici najavljena i neka vrsta redefinisanja političkih odnosa i na državnom nivou između članica vladajuće koalicije.

Osim formiranja koalicije na lokalnom nivou između Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, vladajuće stranke na državnom nivou su najavile da će u narednom periodu definisati i učvrstiti svoju saradnju.

Do ovakve odluke je došlo nakon više godina zategnutih odnosa i nepovjerenja među vladajućim strankama i nakon oštrih međusobnih optužbi u periodu lokalnih izbora i postizbornom periodu.

Na pitanje kako će obnavljanje političkog saveza vladajućih stranaka uticati na povjerenje na političkoj sceni, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje procjenjuje da će to imati negativan uticaj, a posebno na povjerenje na relaciji SDP opozicija koji su u poseljdnjih godinu i po imali vrlo razvijenu komunikaciju:

„To nije dobro za unapeđenje ukupnog kvaliteta političke scene jer se ponovo otvaraju pitanja političke korupcije, zloupotreba, neprincipijelnih koalicija, nedostatka ideologija, političkih programa. Odnosno sve se svodi na jednu političku trgovinu baziranoj na interesu uskog kruga funkcionera i ono što je naravno jedna manipulacija DPS-a prema postojećim resursima“, smatra Uljarević.

Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju vidi obnavljanje saveza DPS-a i SDP-a kao izostanak napretka u odnosima na političkoj sceni. Janjušević ukazuje na više puta ponovljen politički fenomen čiji je rezultat nemogućnost formiranja vlasti od strane opozicionih partija, već se vlast u ključnim segmentima formira sa Demokratskom partijom socijalista:

„Mi po ko zna koji put imamo istu situaciju. Recimo unazad 12-13 godina, kada je Liberalni savez bio tas na vagi i bio u prilici da formira vlast sa opozicijom, imamo tolike neviđene pritiske da se ne može ni sa kim drugim formirati vlast osim sa DPS-om. Pa smo onda imali slučaj sa Pozitivnom CG pa sad imamo slučaj sa SDP. Ovo više izgleda kao jedno urušavanje nečega što je trebalo da se izgrađuje 25 godina, a ovo je dokaz da mi nismo ni na početku“, ocjenjuje Janjušević.

Da li će najava učvršćivanja političkog saveza na državnom nivou omogućiti kvalitativan pomak u reformskim procesima, sprovođenju reformi na terenu kako to zahtjeva Evropska Unija, a kako se to između ostalog obećava u saopštenjima vladajućih stranaka.

Daliborka Uljarević ukazuje da su vladajuće partije i do sada mogle da spovode reforme, ali su nalazile opravdanje za izostanak reformi u nedostatku političke stabilnosti:

„Ne, ne vidim ni jednog razloga zbog čega postojeća Vlada ne bi mogla napraviti veći iskorak u dijelu reformi koje se zahtjevaju kroz proces demokratizacije. Ono što je činjenica, je da Đukanović i njegovi najbliži saradnici shvataju da ne mogu više nastaviti ovim putem i priča o rekonstrukciji Vlade može da bude priča samo o unutrašnjem disciplinovanju unutar DPS-a ili unutar koalicije DPS-SDP a nikako u svrhu intenziviranja reformi. Jer da postoji stvarna politička volja ona bi podjednako mogla biti sprovedena i u ovom trenutku“, konstatuje Uljarević.

Karakteristika dosadašnjeg rada Vlade, za Dragišu Janjuševića je, prenaglašeno skrivanje unutrašnjih problema i izostanka reformi u oblasti vladavine prava i ekonomije. On sumnja da su reforme u zemlji moguće bez širih političkih promjena:

„Mi znači imamo jednu dimnu zavjesu za sve ogromne nagomilane probleme u privredi i ekonomiji, u socijalnim komponentama života u privatizacijama koje su narušile socijalnu i biološku komponentu naše populacije. Tako da, mislim da su suštinske i prave reforme zaista nemoguće dok recimo ne dođe do ozbiljnijih političkih promjena i dešavanja u Crnoj Gori“, zaključuje Janjušević.

XS
SM
MD
LG