Dostupni linkovi

Sumnjivi konkursi: Porodični nasilnik - uslov za posao


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Nedavno je u BiH za prijem članova Odbora državne službe za žalbe objavljen oglas u kojem se kao jedan od uslova navodi da kandidat mora biti osuđen za nasilje u porodici, odnosno da mu je istekla kazna. U svakoj pravnoj državi ovakav oglas bi izazvao skandal i onaj ko ga je napisao morao bi biti sankcionisan. U BiH odgovornost se prebacuje sa institucije na instituciju, a nema ni reakcije javnosti. Iz sindikata uposlenika u državnoj službi tek najavljuju da će tražiti da se ukoliko je u pitanju greška ona ispravi.

U jednom od oglasa koji je objavila Agencija za državnu službu stoji : ''Kandidat za člana Odbora državne službe za žalbe mora ispunjavati i slijedeći opći uvjet; da je prema njemu prestala pravna posljedica presude za krivično djelo nasilje u porodici, izrečene pravosnažnom sudskom presudom, u skladu sa krivičnim zakonom.''

Drugim riječima kandidat mora biti osuđivan za nasilje u porodici, a da je kaznu već odslužio.

Direktor Agencije za državnu službu Neven Akšamija tvrdi da je u slučaju pomenutog oglasa riječ o nepreciznoj formulacija koju je poslalo Vijeće ministara, te da oglas nikako nije namješten za određenog kandidata, naročito zato što su do sada članovi Odbora državne službe za žalbe uglavnom bile žene.

''To nije konkursna procedura koju provodi Agencija, ali mogu gotovo sa stopostotnom sigurnošću reći da to nije učinjeno sa namjerom, nego je riječ o nespretnom preslikavanju jedne zakonske odredbe, koja se kao takva našla besmisleno u jednoj zakonskoj izmjeni. Dakle, više onako nedostatak osjećaja da se sačini korektan tekst oglasa'', kaže Akšamija.

Predsjednik sindikata zaposlenih u državnoj službi Salih Kruščica kaže da je pomenuti oglas sramota za sve uposlenike u državnoj službi, te najavljuje da će sindikat insistirati da se slučaj razjasni.

''Ja ne mogu da shvatim da je to neko mogao napisati. Ako je greška onda ćemo insistirati da se to otkloni u što kraćem periodu'', naajavljuje Kruščica.

Da li da se samo otkloni greška ili ćete insistirati na kazni?

''Normalno, da se poduzmu stvari, ko je pogriješio da se traži odgovornost u tom smislu.''

Akšamija podsjeća da je parlament izglasao klauzulu po kojoj se od kandidata između ostalog traži da nisu osuđivani za porodično nasilje, te smatra da je neko u Vijeću ministara pogrešno formulisao oglas. Čak i da je greška u pitanju i to dokazuje da stručnost nije bila uslov prilikom dosadašnjeg upošljavanja članova administracije na koju odlazi više od 60 posto budžeta.

Ovo je, kaže Akšamija, prvi ovakav slučaj u BiH.

''Koliko je meni poznato nije bilo nikakvih sličnih slučajeva, da se takvo nešto objavljivalo, a isto tako moram istaći da nije bilo slučajeva da je državni službenik, bivši ili aktuelni, osuđivani nasilnik u porodici'', navodi Akšamija.

Posao preko veze balkanski specijalitet

No, ne i prvi slučaj da se oglasi i javni konkursi kreiraju po već unaprijed odabranom kandidatu, podsjeća Adis Arapović iz nevladine organizacije Centri Civilnih inicijativa koja analizira rad vlasti na svim nivoima u BiH.
Adis Arapović, foto: Midhat Poturović

''Očigledno je da se tu radi o mogućem namiještanju pozicije za nekoga ko je blizak odlučivanju unutar same Agencije i to predstavlja ozbiljan problem i dovodi u sumnju cjelokupan proces prijema kandidata posebno u državnu službu. I onda se naravno postavlja pitanje zašto svi drugi osuđenici ne bi mogli jednako konkurirati za tu poziciju, da li se u državnoj službi protežiraju oni koji su osuđeni za neko krivično djelo, dakle ostaje niz otvorenih pitanja'', napominje Arapović.

Zaposlenje preko veze u državnim institucijama i javnim preduzećima nije specifičnost BiH, to je balkanski sindrom, što potvrđuje i nedavni slučaj afere zapošljavanja blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac u Hrvatskoj gdje su poslove umjesto bivših branitelja, dobili rođaci pojedinih ministara kaže predsjednik Nezavisnog cestovnog sindikata Hrvatske Mijat Stanić.

''Tijekom natječaja su određeni direktori, ministri neke svoje rođake upozorili da bi mogli dobiti posao, pa su se oni naknadno prijavili i čak su i takvi dobili posao. Na kraju je to toliko uzelo maha u javnosti da je i sama premijerka ( Jadranka Kosor op.a.) morala reagirati i ona je naložila da se hitno izvrši istraga", kaže Stanić.

Primjeri potkrjepljuju vic koji kruži zemljama Balkana da se u državnim institucijama ne može desiti ljubavna afera jer su svi u rodbinskoj vezi.

Postoji nekoliko načina da se ovaj problem riješi kaže Adis Arapović.

''Da li rigidnijim zakonskim rješenjima, da li rigidnijim kontrolama i kaznama ili jednostavno pritiskom javnosti po svakom od tih slučajeva. Mada u tu posljednju opciju uopšte ne vjerujem zato što se svakog dana pojave desetine sličnih konkursa i prosto je nemoguće javnosti, medijima, nevladinim organizacijama i građanima ući u trag svakoj od tih informacija'', kazao je Arapović.

U ovom kao i u nizu drugih bosanskohercegovačkih slučajeva izostala je reakcija javnosti. Građani su već navikli da pravna država ne funkcioniše pa ih ne iznenađuje ni činjenica da se za kandidate za posao sa dobrom plaćom može tražiti i porodični nasilnik.

''Kakav konkurs, kakvo što''.
''Sve je štela ili ćete platit dobro, to je to. To je sve već popunjeno sto posto znam jer radim i ja dugo vremena, kod privatnika, ne može se naći ništa drugo. Sve je štela i veza, svak svog povlači i to je sigurno tako.''
''Ili izađe konkurs u novinama nominalno, a šest mjeseci neko već radi na toj poziciji, tako da sam veoma skeptična i veoma pesimistična što se tiče toga.''
''Mislim da je to unaprijed određeno''.
XS
SM
MD
LG